Лавина уби двама сноубордисти над Банско

Двама младежи загинаха от лавина над Банско днес. Сигналът за свлякла се снежна маса е подаден в 11:20 ч. днес, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

„Четирима скиори излезли извън ски-зоната, започнали да карат по улей, пада лавина, двама от тях загиват. Справихме се бързо, до основата на лавината се отива с моторна шейна, имахме и две кучета”, каза пред БГНЕС планинският спасител Ивайло Валеов. Според него двете тела са открити бързо на около метър-метър и половина дълбочина в свляклата се снежна маса. И двамата са били със сноубордове, и четиримата, излезли извън ски-зоната са мъже.

Уредът на единия затрупан бил включен и бил открит бързо, на втория бил изключен. За това е открит по-трудно, лавината е слязла почти до пътя.

„Последният снеговалеж бе при много студено време, заради което остана сух. Сега вятърът премести снегът в улеите, така стана много по-нестабилен. Поради което лавинната опасност е много висока”, добави Валеов.

Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, пресцентърът на БЧК информира отново, че ПСС при БЧК призовава за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях. /БГНЕС