8 от заловените край Гоце Делчев мигранти с условни присъди и глоба от 100 лв.

Група от 19 бежанци-иракчани, 6 мъже, 4 жени и 9 деца бяха заловени от Гранична полиция.
Група от 19 бежанци-иракчани, 6 мъже, 4 жени и 9 деца бяха заловени от Гранична полиция. / БГНЕС

Петима мъже и три жени иракски бежанци, заловени след нелегално пресичане на българо-гръцката граница край Гоце Делчев получиха условни присъди и по 100 лева глоби от Районен съд, други двама очакват присъда, след което ще бъдат екстрадирани обратно в Гърция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

БГНЕС припомня, че на 11 април група от 19 бежанци-иракчани, 6 мъже, 4 жени и 9 деца бяха заловени от Гранична полиция край Гоце Делчев. Задържането на групата е станало между 144 и 145 гранична пирамида в района на село Теплен, община Хаджидимово.

Задържаните на възраст от 18 до 35 години, са осъдени от Районен съд-Гоце Делчев условно с „лишаване от свобода” за срок от три месеца с три годишни изпитателни срокове и глоби от по 100 лв.

Групата е задържана от граничните полицаи след подаден сигнал от служител на ГПУ Гоце Делчев от съседното на Теплен село Беслен.

Пред съда в Гоце Делчев още същия ден са изправени десет пълнолетни иракски бежанци от задържаната група. Присъдите на останалите трима се очаква да им бъдат прочетени в следващите дни.

При залавянето им, иракчаните заявили пред служителите на Гранична полиция, а по-късно и пред съда, че са прекарали близо два месеца в лагера „Идомени”, на гръцко-македонската граница. В Турция пристигнали със самолет, а до Гърция с лодка.

Задържаните заявили, че не искат да остават в България и целта им е Англия или Германия.

При разпитите признали още, че за да стигнат до България платили за превоз с автомобил, с който пътували два часа, а след това до зелената граница край пограничното село Теплен ходили осем часа пеша.

„Задържаните не са давали обяснения, разяснени са им обстоятелствата по делото, след което са се съгласили да сключат споразумение и да бъдат екстрадирани обратно в Гърция”, съобщиха от Районна прокуратура.

Най-вероятно групата е водена от трафиканти, които преди Теплен са ги изоставили и са им посочили откъде да пресекат зелената граница.

При залавянето им са били дезориентирани и не са знаели къде се намират. Вчера в късния следобед осъдените мигранти бяха доведени в съда в Гоце Делчев от ареста на граничното поделение за да им бъдат прочетени съдебните определения, според които всички са със сключени споразумения с Районна прокуратура и съответно с признания за виновност.

Постановените присъди на всички осъдени иракчани са за извършено престъпление по чл. 279, ал.1 от НК.

Двама от осъдените мъже са иракски граждани от кюрдски произход, а именно С.М. А. роден на 14.04. 1994 година и Г.Б.М. с начално образование неосъждан, не женен, безработен. Трите осъдени жени са на 18 и 33 години едната от тях е семейна, с начално образоване и неосъждана, а другите две по на 18 години, неомъжени и също не осъждани. Иракчанин с инициали Р.С.Х е най образованият в групата, той се е представил пред съда за търговец на коли със средно образование женен и неосъждан.

Не е ясно дали мигрантите са били без документи или с фалшиви такива, което поставя под въпрос данните за самоличността им.

Районен съд назначил на всички служебни защитници адвокати от Гоце Делчев, а двамата преводачи са постоянно живеещи в България. /БГНЕС