Осем души са обвинени в рекет, отвличане и незаконни оръжия в Русе

Осем души са с повдигнати обвинения след акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура вчера в Русе, при която бяха атакувани нощен клуб, заложна къща и заведение на бизнесмена Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че Илия Стоилов, който е сред задържаните, е бил ръководител на организирана престъпна група, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Днес ще бъде гледана мярката им за постоянно задържане под стража в София.

Освен Илия Стоилов с повдигнати обвинения са още 6 мъже и една жена. Мъжете са съучастници в организираната престъпна група, която е действала от началото на 2015 г. до вчера на територията на Русе и се е занимавала основно с изнудване.

„Има повдигнати обвинения за т.нар.вторични престъпления, като на четири от лицата, включително и жената, която е задържана ,са повдигнати обвинения за отвличане, извършено на 31 март 2015 г. и последващо изнудване на лицето. Същото лице е било служител на организатора на групата и тъй като е бил заподозрян в извършване на кражба, с помощта на сила и заплаха е бил принуден да поеме имуществено задължение и да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лв.. Обвинение е повдигнато и за държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси на още един участник“, каза още Арнаудова.

В рамките на вчерашния ден са разпитвани 15 свидетели, 2 от които в тайна самоличност. Извършени са 21 разпознавания, 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска. При всички тях са открити метални палки, три пистолета – газов, боен и преработен от газов в боен, 107 патрона, 2 ножа, артилерийски гръм, равнозначен на 400 грама тротил, както и 2000 евро, за които се смята, че са придобити от организираната престъпна група.

Сред задържаните е и Мануел Манов – син на шефа на КАТ-Русе Михаил Манов. На него му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, ръководена от брата на народния представител, но няма обвинение за вторичните престъпления.- отвличане, изнудване и държане на огнестрелни оръжия без разрешение, обясни Румяна Арнаудова./БГНЕС