Задочно са повдигнати две обвинения на предполагаемия убиец Северин Красимиров.
Задочно са повдигнати две обвинения на предполагаемия убиец Северин Красимиров. / БГНЕС
Премиер, главен прокурор и министър със специално изявление за убийството на Виктория Маринова

Премиерът, вътрешният министър и главният прокурор дадоха информация по разследването на убийството на русенската телевизионна водеща Виктория Маринова, която беше изнасилена и убита на крайбрежната алея в крайдунавския град на 6 октомври, предаде репортер на БГНЕС.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че късно снощи е задържан Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе, живущ в Русе във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова. Адресът, който е обитавал е в близост до мястото на престъплението в Русе. Има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали, добави Маринов.

Други данни за извършвани от него престъпления няма. Иззети са веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението. Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК материал върху тялото на жертвата. Институтът по криминалистика работи и очакваме още доказателства, каза още Маринов.

От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че на този етап не могат да твърдят, че убийството на Виктория Маринова е извършено заради професионалната й дейност, но всички версии се проверяват.

Задочно са повдигнати две обвинения на предполагаемия убиец Северин Красимиров. Първото е изнасилване, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 г. затвор. Второто - извършване на убийство по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 години затвор или доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна.

Издадена е европейска заповед за задържане и европейска заповед за разследване, поясни Цацаров. Предстои искането за европейска заповед за задържане да се извърши в германски съд.

Премиерът Бойко Борисов каза, че потвърждава обещаните си и заделени средства за института по криминалистика, така че да го осъвременят с най-добрата техника, „защото ни бяха необходими повече от 24 часа, за да извадим ДНК профилите при сегашната методология”.

И в неделя помолих да изчакате няколко дена, защото знаете, че всяко изговаряне от страна на прокуратурата и МВР, течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, на извършител и нямаше днес какво да си говорим. Благодаря на трите федерални провинции в Германия, на техните ръководители и утре и на Зеехофер ще можем да благодарим, защото задържаният менеше адресите си в реално време и на териториите на трите провинции трябваше да бъде преследван и задържан, добави Борисов.

Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта или като за Словакия, да си очернят държавата по най- брутален начин, да се радват ако България бъде в световните новини с негативна информация и то за най-тежко престъпление. Благодаря на тези, които коректно заявиха, познавайки работата и на тази телевизия, че трябва да се изчака и да се види свързано ли е с дейността на телевизията или не. Задържаният ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран и ние ще представим цялата ДНК информация, с която разполагаме. Прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. Разни сини и червени се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и САЩ какво се случва в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?! Като разследващи журналисти, от началото, когато се знаеше, че има ДНК от извършителя, вие знаете, разследвали сте поръчкови убийства, знаете как се крият извършителите. Защото целта на един извършител на поръчково убийство е да вземе пари, а не си оставя слюнките по жертвата, за да може 100% да бъде закован, обясни Борисов. Имаме 100% ДНК. В Брюксел очаквах, че това, което са ни учили не само на правосъдие и разследване, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът, а те ни разсипаха в туитъра. Много внимателно съм ги чел всичките неща, ще имаме сериозен разговор в ЕНП като отида, подчерта Борисов. Но това е политиката. С изключително внимание се отнасяме към всяко разследване и сигнал. С нищо не сме заслужили, като държава говоря, така да бъде охулена само за няколко дена. Тука всички работеха на 1000%, не на 100%. Надявам се за в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления, както имахме наскоро, посочи Борисов. Аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова телевизия в Ню Йорк и впоследствие се оказа точно обратното. Вие не сте четвъртата, а сте първата власт в момента и ви моля да се държите отговорно както изисква всяка първа власт. Такава свобода да пишете да говорите да предавате по всяка тема , мисля, че е факт, обърна се Борисов към журналистите. /БГНЕС