Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
Цацаров: Свързано с "Джи Пи Груп" лице се разследва за пране на пари

Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", и за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро от България към чужда банка.

Това каза пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. "Едновременно с това на ДАНС са възложени други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми", каза още Цацаров.

От фирмата обявиха, че нямат запорирани никакви средства. "Запор има на свързани с нас компании".

От компанията увериха, че оказват пълно съдействие на разследващите. Заради разследването два големи проекта са върнати в начална точка. Първият - тунелът "Железница" на магистрала "Струма". Фирмата обяви още в петък, че се оттегля доброволно от него, а премиерът поиска тя да бъде извадена от проектите с държавни и европейски пари.

Вчера "Джи Пи Груп" съобщи, че се оттегля и от голяма поръчка в София - тази за реконструкцията на релсите по маршрута на трамвай номер 5. /БГНЕС