Преоткрити занаяти - плъстенето

В нови времена преоткриваме плъстенето.
В нови времена преоткриваме плъстенето. / БГНЕС

В галерия "Занаяти" на ул. "Отец Паисий" в Пловдив от днес могат да се видят килимите, изработени по време на пленера по плъстене в рамките на Есенния панаир на занаятите, предаде кореспондентът на БГНЕС в града под тепетата.

Десет майсторки на древното умение, преоткрито и развито като хоби на милиони по света, направиха пред очите на публиката килими. И не какви да е, а реплики на експонати от Етнографски музеи. Още по време на пленера интересът към изделията беше голям, а запитвания за цената на килимите валят и в галерията. Само че всички реплики ще бъдат дарени на Етнографски музей в Пловдив и ще останат във фонда му. Те са изработени от естествените цветове на вълната, нямат багрила, а орнаментите в тях съдържат послания и заклинания за добър живот.

Не случайно в нови времена преоткриваме плъстенето. Наситили се на текстил с най-различни качества, все пак рядко виждаме материя, която сякаш живее сама за себе си. Структурата на вълнените влакна превръща такъв един плъстен килим в прекрасна топлоизолация. Това са го знаели древните, които са правели юртите си от плъст. И една любопитна подробност - плъстеният килим може да не се тупа. Просто се вдига и се измита боклукът под него. Оказа се, че всичко пада отдолу. Лесно се пере и бързо съхне. Да не говорим, че придава невероятен уют и забележителен акцент в интериора.

Днешните майсторки на плъст предлагат на пазара на ръчните изделия шапки, шалове, дрехи - техниката позволява да се твори в различни направления. Оказа се, че изработката на килим вече е една класа над дребните изделия. Някои от участничките в пленера, разказва Тони Симидчиева, ръководител на Регионалната занаятчийска камара, за пръв път са направили килим точно на масите на Лапидариума по време на панаира. А смисълът от възраждането на занаятите и показът им пред широката публика работи за тяхното развитие - след пленера, а сега и след изложбата поръчките просто валят. /БГНЕС