„Диалог на тъмно“ - незрящи учиха зрящи как да виждат света

Имаме собствен екип от незрящи, които сме обучили по определена методика.
Имаме собствен екип от незрящи, които сме обучили по определена методика. / БГНЕС

Уникален експеримент! Разбира се, не нов за Европа, но при който за първи път в България незрящи хора раздадоха белите бастунчета на зрящите и им дадоха нелеки задачи в едно напълно тъмно помещение да се опитат да се справят, лишавайки се от това ценно сетиво.

Невероятно, но само за около 90 мин. ролите се смениха и под ръководството на незрящите 12 души в пълна тъмнина, в едно от помещенията на Музея на София, се опитаха да се запознаят, да се наредят покрай масите по азбучен ред на имената си, да сглобят общо фигурки само по обяснения, да си направят дори купон и накрая... да се видят на светло, предаде репортер на БГНЕС.

И най-шокиращото- част от участниците усетихме опората, самоувереността, достойнството и учудващата креативност на незрящите. Както си казваме в такива моменти- природата взема, но и дава, в този случай-щедро.

А незрящите Ели и Недялко са точно такива- уверени млади хора, с професии, с добри семейства.
А незрящите Ели и Недялко са точно такива- уверени млади хора, с професии, с добри семейства. / БГНЕС

А незрящите Ели и Недялко са точно такива- уверени млади хора, с професии, с добри семейства. Е, значи можело- да бъдем заедно, да си разменим ролите, да се почувстваме съмишленици, да решаваме заедно проблемите. Мисля си, че при известни житейски и обществени ситуации Ели и Недялко биха били наши безценни партньори и съветници. Но по-важното е, че те и сега са такива, основно заради безкрайния позитивизъм, с който са заредени, напълно лишени от лицемерието на шаблона, с който често ги посрещат.

„Диалог на тъмно” е успешен модел за социално предприемачество за незрящи, основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като утвърден метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите. Незрящата българка Даниела Димитрова е водещ обучител в организацията, която прави първи крачки в България. Проектът "Диалог на тъмно - модел за прозрачност и справяне със социалните неравенства BG05/1875" се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Диалог на тъмно” е успешен модел за социално предприемачество за незрящи.
Диалог на тъмно” е успешен модел за социално предприемачество за незрящи. / БГНЕС

„Целта е да съберем различни хора- представители на институции, НПО сектор, медии, за да се осъществи между тях диалог на различно ниво на тъмно, тъй като много често това не се получава на светло“, заяви пред БГНЕС Милена Михайлова, обучител и психолог. „Платформата „Диалог на тъмно“ е успешна практика, която прилагаме за първи път у нас, благодарение на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на ЕИП. Имаме собствен екип от незрящи, които сме обучили по определена методика, а имаме и други събития вече с културен, кулинарен и образователен характер, поясни ръководителят на проекта Евгени Митев. И ни насочи да погледнем сайта им www.darkbg.com

Справихте се доста добре, преодоляхте бързо първоначалния стрес, окуражи ни Недялко Димов, който работи като преподавател по информационни технологии. Той използва изцяло говорещ софтуер и напълно без дисплей. За помощта на институциите към незрящите отделя обичайната въздишка. Болна тема и дълбоко блато, отронва той. Но би препоръчал помощните материали за незрящите да могат да се купуват на по-приемливи цени, дори и говорещия софтуер, който е, оказва, се невероятно скъп. Около 18 000 са незрящите у нас, а само 10% от тях работят с компютър, осведомява ни Недялко.

 Платформата „Диалог на тъмно“ е успешна практика, която прилагаме за първи път у нас.
Платформата „Диалог на тъмно“ е успешна практика, която прилагаме за първи път у нас. / БГНЕС

Животът е един и същ за хората с дефицити и за тези без тях, каза Ели. Радваме се на хубавите моменти, а те са общи и за зрящи, и за незрящи. Тя има дете на 8 г. и е изключително щастлива с него, както и Недялко- неговото дете е на 10 г. С нищо не сме по-различни от другите хора, дори и трудностите ни с гледането на децата са едни и същи, сподели Ели.

„Тъмнината и светлината за мен са едно и също нещо, но днес научих, че тъмнината може да е комфортно състояние и човек много добре в тази атмосфера да се обърне към себе си и към останалите“, каза в края на експеримента Гери.

Животът е един и същ за хората с дефицити и за тези без тях.
Животът е един и същ за хората с дефицити и за тези без тях. / БГНЕС

В живота тя се занимава с комуникации, но тук бе обект на едно предизвикателство, което накара не само нея, но и другите зрящи, да видят „на живо“ цветовете на общуването на тъмно. /БГНЕС