Н. Дойнов: Изключително мизерно е заплащането във всички сфери на културата

Всички хора, занимаващи се с изкуство са загубили своята публика поради високата цена на художествения продукт.
Всички хора, занимаващи се с изкуство са загубили своята публика поради високата цена на художествения продукт. / БГНЕС

Присъединяваме се към исканията за повишаване на парите, въобще за културата. Изключително мизерно е заплащането и в читалищните библиотеки, и на музикалните състави. Това заяви за БГНЕС Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища.

„Парите за култура никога не стигат. Не е само в България, но тук е много крещящо, че не стигат поради няколко факта. В българската култура все още съществува йерархичният принцип. В крайна сметка винаги стигаме до министъра на културата, за да искаме пари, той отива при министъра на финансите. Министърът на финансите обикновено отказва да даде повече пари на министъра на културата”, посочи Дойнов.

Според него, обаче този омагьосан кръг по някакъв начин следва да се разбие. „За това се говори отдавна за модела на децентрализацията, включително и на културата. Елате да видите за какво става дума в една малка симфония, читалище или театър. Заплащането е никакво”, заяви Дойнов.

Той е на мнение, че всички хора, занимаващи се с изкуство са загубили своята публика поради високата цена на художествения продукт. „Една книга вече струва 25-35 лв. Това значи, че или цените на книгите са изключително високи и библиотеките не могат да си попълнят фондовете, или има някакъв друг процес, който трябва да бъде изследван. Ако книгите бяха между 5 и 8 лв. всички щяха да си купуват книги, но има нещо сбъркано в цялата система”, убеден е председателят на Съюза на народните читалища.

Николай Дойнов коментира, че дори и сега да се намерят средства за увеличение на заплатите на библиотеки, читалища и музеи, догодина ще се стигне до същото положение. Трябва цялостна промяна на концепцията на правене на култура, убеден е още той. /БГНЕС