СФСМВР: Необходимостта от реформа на МВР е очевидна

Според синдиката на МВР липсва елементарна сигурност у служителите, твърди Попов.
Според синдиката на МВР липсва елементарна сигурност у служителите, твърди Попов. / БГНЕС

Необходимостта от реформа на МВР е очевидна. Това заяви Валентин Попов, председател на УС на Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) по време на националната кръгла маса „Реформа за сигурност и безопасност”, предаде репортер на БГНЕС.

„Освен липсата на достатъчна ефективност в работата на МВР и липсата на доверие към тази работа от страна на гражданите още по-очевидна я прави липсата на изключително важни в това отношение елементи е самото МВР. Липса на мотивация у служителите. Липса на доверие от страна на служителите не само във висшето професионално, но при това в още по-голяма степен-и в политическото ръководство”, изтъкна Попов.

Според синдиката на МВР липсва елементарна сигурност у служителите, достигаща до невъзможност да планират своя и на семействата си живот дори и в най-краткосрочна перспектива и до увереност, че предстоят все нови и нови промени, в резултат на всяка, от които, ситуацията все повече се влошава. Именно тази липса на елементарни и в същото време крайно необходими за ефективната работа на служителите в МВР и МВР, като институция, както и изключително високите нива на професионален стрес, на който са изложени служителите - не на последно място в резултат на факта, че ведомството непрекъснато се реформира и въпреки това остава нереформирано, е една от главните причини СФСМВР да се ангажира сериозно с въпроси, свързани с механизма на реформиране на МВР и изграждане на дългосрочна стратегия за неговото развитие.

Безспорно е, че се нуждаем от работеща, ефикасна, резултатна и успешна реформа”, каза Попов. Според механизма, който СФСМВР предлага според, който трябва да се извърши реформата в МВР най-важните критерии са - насоченост, обхват, стратегическо планиране, яснота, прозрачност, публичност, обезпеченост и устойчивост.

Според СФСМВР реформирането на парче, не води до чувствителен положителен резултат по отношение на цялата система. Разглеждането на реформата, пък като еднократен акт или поредица от такива актове без тясна връзка по между им би довело реформата до комплекс от псевдореформи.

Валентин Попов е категоричен, че очевидно е необходим задълбочен анализ на моментното състояние на МВР. Със задължителното участие на гражданското общество, експерти и организации, пък следва да съществува визия за крайния резултат от реформата, както и на конкретните мерки, които биха довели до този резултат.

Приемането на реформата в МВР като процес неизбежно изисква създаването на възможност този процес да се развива стабилно през продължителен период от време. Опитите на отделни администрации да реформират системата в рамките на година-две или на отделен мандат очевидно се провалиха, добави Попов./БГНЕС