Огромен кръст се извиси край Кърджали

Проектът за кръста е на местния архитект Станислав Луков
Проектът за кръста е на местния архитект Станислав Луков / БГНЕС

Метален кръст с височина 10 метра днес бе издигнат в село Главатарци край язовир „Кърджали“, предстои изграждането на параклис, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Свещеникът Николай Величков, служител във възстановения и действащ средновековен манастирски комплекс „Св.Йоан Предтеча“ в Кърджали, се включи в монтажа на кръста заедно с работниците, а после извърши и освещаването му. Идеята за това е отпреди 2 г., преодолени са всички административни формалности, местните собственици на хотели и къщи са събрали средствата, а фирма „Артметал“ е изработила християнския символ. Дарения ще се събират още, защото до него ще бъде изграден и параклис, името на светеца, което ще носи обаче засега не е ясно, заяви Георги Башков от инициативния комитет.

„Първоначално мислехме кръстът да е дървен, но после решихме, че ще е по-добре да е с метално покритие. Той представлява лека метална конструкция, около 300-400 кг заедно с покритието от неръждавейката и поставката. За всичко си имаме разрешителните, последното за поставянето на кръста е от 5 януари т.г.“, посочи собственикът на малък хотел край брега на язовира. Предстои чрез енорийския свещеник Николай да се изготви декларация до Пловдивската митрополия с искане на одобрение за изграждането на параклиса. Земята е от горския фонд, притежава всички необходими документи за безсрочно ползване и те са на името на Георги Башков. Идеята на инициаторите е на този терен да се оформи християнски център и бързат със строителството на параклиса, целта е най-късно през юни комплексът да бъде осветен.

Проектът за него е на местния архитект Станислав Луков, а за дейностите по изработването и монтажа на кръста – на строителния инженер Петър Видински, известен мостостроител. Всичко това се финансира с лични средства, 36 души до момента са дарителите и те са не само собственици на имоти от Кърджали в това село, но и от други областни градове, подчерта Башков. Първата къща с нотариален акт в село Главатарци е тази на Кеворк Евлиян. Купил я през 1979 г. от местни турци, била поне 200-годишна, разрушил я и на терена изградили 4 къщи. В двора на следващите заселници Кадънкови направихме и малка черквичка, но не я одобриха, мястото било неподходящо и неудобно, и се наложи да я бутнем, разказа 87-годишният бай Кево. Мястото на хълма над селото, където днес бе издигнат 10-метровият кръст обаче му харесва – като в гигантска длан долу се ширят водите на язовир „Кърджали“, а по двата му бряга са накацали белите хотели и къщи. Освен това и кръстът се вижда отвсякъде.

Свещеникът Николай Величков се включи в монтажа на кръста.
Свещеникът Николай Величков се включи в монтажа на кръста. / БГНЕС

„Бих предложил навсякъде да има кръстове. Ако е възможно… Тези хора, дарителите, аз съм ги уговарял преди години да се заселят в Главатарци и ето го сега, животът кипи, малки и големи хотели, къщи за гости, вили“, каза през сълзи най-известният обущар в Кърджали. „Радостно е, че жителите на село Главатарци се събраха в единомислие, в мир, в разбирателство и изградиха това кръстно знамение, този духовен страж, който да бди, когато хората работят, почиват или са у дома. Нека Бог да ги обдари с най-полезното за тях, за техните близки и домове, за семействата им. С чистия животворящ кръст да бъдат предпазвани от хитростите на Сатаната, от замислите му“, благослови начинанието отец Николай. Той допълни, че делото е благочестиво, а оттук нататък уставът на Българската църква повелява, че за да бъде издигнат православен молитвен дом, земята под него трябва да бъде отстъпена на църквата. Аз съм израснал по тези брегове, идвал съм десетки пъти на тренировки и състезания по гребане, посочи свещеникът. /БГНЕС