ВМА с нова операционна зала в клиниката „Ендоскопска хирургия”

 за десетина години над 6000 операции са извършени и над 85%!о(MISSING)т тях са ендоскопски, обяви ген. Петров.
за десетина години над 6000 операции са извършени и над 85%!о(MISSING)т тях са ендоскопски, обяви ген. Петров. / БГНЕС

Във Военномедицинска академия бе открита обновена операционна зала в Клиниката „Ендоскопска хирургия” по случай 25-ата годишнина от създаването на клиниката. Благодарение на новата придобивка се увеличава двойно капацитетът, предаде репортер на БГНЕС.

По време на откриването бе отслужен и водосвет за здраве на персонала и пациентите. На него присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, министърът на отбраната Николай Ненчев, както и служители на болничното заведение.

Обновената операционна зала на клиниката ще увеличи капацитета двойно, обясни ген. Петров. По неговите думи досега големи операции със съвременна технологии са се правели основно в едната зала, а в другата зала се извършвали по-малки операции, които не изискват наличие на такава апаратура. „С наличието на тази апаратура и двете зали се натоварват синхронно. Това означава повече капацитет, повече операции и повече помощ на пациентите”, обясни началникът на ВМА.

Той заяви, че статистиката показва, че за десетина години над 6000 операции са извършени и над 85% от тях са ендоскопски. Апаратурата за новата операционна зала също е нова и е на стойност, каквато не е купувана в България. Тя е закупена със средства, които Министерство на отбраната даде на ВМА. Става ясно, че цената й е около 140 000 лв. Операциите в новата зала ще стават по всички досега съществуващи регламенти. Единственото, което се променя за пациентите е, че обемът им се увеличава, уточни ген. Петров.

Запитан дали намаляването на дълговете на ВМА се е отразило за заплатите на служителите, генерал Петров обясни, че не се е отразило по никакъв начин. „Ние правим истинска реформа, нямаме заплати, ДМС или забавяне в сроковете на плащане. Това от персонала не се усети по никакъв начин”, поясни той.

Относно това дали персоналът на ВМА е намален, ген. Петров заяви, че е намален с около 300 души, като има и съкратени и пренасочени хора. „Това не беше персонал, който работеше във ВМА, а, който беше структуриран в пунктовете на Министерство на отбраната, Военна академия „Раковски”, добави началникът на ВМА. /БГНЕС