Пуснаха 200 ТИР-а през Промахон, други 200 чакат

Пореден ден на гръцка фермерска блокада на границата.
Пореден ден на гръцка фермерска блокада на границата. / БГНЕС

По 100 ТИР-а, събрали се от двете страни на ГКПП "Промахон", бяха пропуснати по обяд днес през българо-гръцката граница. За 24 часа опашката от товарни автомобили се стопи от 10 на 5 километра.

Чакащите на наша територия ТИР-ове от снощи са около 200, предава кореспондентът на БГНЕС в региона, който настига опашката от камиони пред ГКПП „Кулата” при село Марикостиново, от вчера до днес се е стопила с около 3 километра.

„Чакаме от снощи, не са ни доставяли нито вода, нито храна, тоалетна ни е къра”, оплакаха се чакащи български шофьори под моста над АМ „Струма”, по който минава пътя за Петрич и Марикостиново. Те се оплакаха, че единият от кантарите на нашия граничен пункт се развалил, а после спрял и токът. Така не могли да влязат в Гърция при пропускането на товарните автомобили между 19.00 часа снощи и 05.00 часа тази сутрин. Тези, които бяха по-напред казаха, че са получили вода и сандвичи от БЧК. 12-те химически тоалетни на АПИ, разположени през километър, не се радваха на нужното внимание от тираджийте.

Колоната от чакащи ТИР-ове бе „налазена” от амбулантни търговци. Альоша от Петрич продаваше бутайки количка чорапи на гладните шофьори за по 2 лева чифта. Търсенето бе слабо. Чакащите превозваха за Гърция стоки, прах за пране, че и бира, при това чак за Атина.

При разклона за Петрич имаше полиция, която спираше идващите от южния град товарни автомобили.

В 11.00 часа започна пропускане на натрупалите се от двете страни на границата камиони. Договорката бе за по 100 броя и от двете страни.

Протестиращите гръцки фермери бяха 20-на. Останалите бяха по масите на паркинга.
Протестиращите гръцки фермери бяха 20-на. Останалите бяха по масите на паркинга. / БГНЕС

На ГКПП „Промахон” обстановката бе спокойна, протестиращите фермери, мотаещи се пред пункта, бяха 20-на. Останалите бяха по масите на паркинга пред тракторите от дясно на граничния пункт. На него, за влизане в България, бяха разчистени и двете ленти, по които идваха и наши товарни автомобили.

„Блокирани сме в Гърция от вчера в 9.00 сутринта, сега е 12.00 - нито храна, нито вода, никой от държавата ни не се интересува от нас”, оплака се наш водач, товарил преди три дни на пристанището в Пирея портокали.

Според друг, на гръцка територия им е раздавана храна и вода от името на Димитър Бербатов. Според трети храната и водата са от нашето посолство в Гърция.

„Пускаме 100 ТИР-а, после ще видим, за утре има национална стачка, ще се съберем и ще видим какво ще предприемем”, каза един от фермерите от гръцка страна.

През ГКПП Кулата-Промахон днес нямаше ограничение за преминаване на леки автомобили и автобуси. Преди границата от вчера дежурят линейка и пожарна.

На връщане, пак при разклона за Петрич, доброволци на БЧК раздаваха към 12.30 часа храна и вода на чакащите на 5-километровата опашка, на която преброихме около 200 ТИР-а. /БГНЕС