Първият български сателит ще излети от Варна

Това е първият изкуствен спътник построен в България, твърдят Виктор и Костадин
Това е първият изкуствен спътник построен в България, твърдят Виктор и Костадин / БГНЕС

Виктор Милев и Костадин Николов, ученици от Варна в математическата гимназия „Д-р Петър Берон”, са първите ентусиасти, които са сглобили и ще изстрелят първият сателит в небето на България, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Занимаваме се с този проект от година и това е първият изкуствен спътник построен в България. Идеята е той да бъде изстрелян на 1000 метра, от където той ще пада с парашут и всяка секунда ще предава данни за различни състояния на атмосферата, като температура, налягане, състояние на въздуха. На самото състезание се поставят три сателита в ракета с която се изстрелват, като накрая се съпоставят данните на всички участващи отбори, заяви Виктор. За да направим сателита, използвахме набор, след което свързахме сензорите и направихме наши програми, които автоматично да обработват данните, които можем да изкараме директно в графики. В бъдеще можем да добавим и още сензори, за което имаме капацитет, допълни Костадин.

CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в рамките на обема и формата на кен за безалкохолна напитка . Предизвикателството за тези, които участват в този конкурс, е да поберат всички основни подсистеми намиращи се в сателита, като мощност, сензори и комуникационна система, в този минимален обем. След това CanSat се изстрелва с ракета на височина на няколко стотин метра, където той изпълнява своя научен експеримент и постига безопасно кацане. /БГНЕС