В град Белица възродиха забравен зимен празник

Зимният празник включва спортни състезания и игри.
Зимният празник включва спортни състезания и игри. / БГНЕС

В истински празник се превърна днешният ден за жителите на град Белица и гости на планинското градче, които се събраха в курорта Семково в Рила, за да вдъхнат живот на една позабравена традиция.

След над 15-годишно прекъсване бе възроден Зимен празник „Белица-Семково 2016“, а инициативата бе на общинския кмет Радослав Ревански, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Няма как един млад човек да не се вълнува, когато вижда такава енергия в планината. Ще направим всичко възможно да върнем славата на курорта „Семково“. Трябва да обединим усилия на общинско, регионално и национално ниво и тази идея да стане реалност. Нещо повече – „Семково“ може да стане национален студентски курорт заради многото бази на университети в района“, заяви в словото си градоначалникът.

Той призна, че една от пречките за развитието на курорта е проблемът със собствеността. „Ще поискам среща с премиера Бойко Борисов и да обсъдим възможностите терените да станат общинска собственост, за да можем да използваме пълноценно европейските програми и да превърнем „Семково“ в модерен европейски курорт“, добави Ревански.

Зимният празник бе възроден след 15-годишна пауза.
Зимният празник бе възроден след 15-годишна пауза. / БГНЕС

Развлечения и атрактивни игри очакваха и младите хора, които участваха и в надпреварата за "Купата на кмета". На покритите със сняг поляни се извиха и кръшни хора.

Зимен празник „Белица-Семково 2016“ включваше и спортни състезания - ски спускане, турнири по шахмат и бридж, тенис на маса, дърпане на въже, футбол на малки вратички и скачане с чували.

Днешният ден ще остави незабравими емоции и спомени за беличани и гости, а организаторите вече гледат към следващото издание на празника. /БГНЕС