Родопски баби: Щом се събираме, задружни сме и се уважаваме, от това по-хубаво какво да искаме

Славка Райчева Ушева и Софка Ушева са доволни от живота си.
Славка Райчева Ушева и Софка Ушева са доволни от живота си. / БГНЕС

Няма какво да ни липсва, спокойни сме си. Щом се събираме, щом сме задружни и щом се уважаваме, от това по-хубаво какво да искаме. Спокоен живот караме засега.

Това заявиха пред БГНЕС две от Дряновските баби (Славка Райчева Ушева и Софка Ушева) - певческият състав на родопското село Дряново.

Двете са станали част от проекта „Резиденция Баба” на сдружение „Фабрика за идея”, в който 17 младежи са живели един месец в местни домакинства в 4 родопски села, които се обезлюдяват, учили са се на занаяти и са записвали историите на местните хора.

И в двете дряновски баби се усеща живецът след проекта. Самите те казват, че сред младите са се почувствали отново млади.

Изненадахме се, много добре се представиха младежите. Много добри момиченцата бяха, научиха се от нас да плетат, да готвят и други работи. Радвахме се, че дойдоха при нас и сме доволни, че бяха при нас, каза Славка Ушева, която е на 63 години.

„С майтапи сме карали винаги. Събираме се в клуба с песни и хора. С майтапи винаги сме били така задружни и така продължаваме до край да караме. Всичко, каквото ги интересуваше младите, ги научихме. В понеделник, сряда и петък се събираме в магазина на мохабед и си пазаруваме. Другите вечер винаги се събираме в пенсионерския клуб. Винаги сме така задружни и така си работим”, разказа жената.

Всяка вечер си пеем песнички, майтапим се, разказваме си вицове. Правим си големи компании, приглася Софка Ушева, която е най-възрастната певица в състава - на 73 г. „При мен бяха 3 момиченца. Много се радвам, бяха много хубави и културни. Много ни помагаха, правихме чушки, зимнина заедно с тях. Готвеха, много слушаха. Почувствахме се все едно сме млади като тях. Всяка вечер купон - по една ракийка, ядене, пиене и майтапи”, разказа баба Софка.

Бабите, пък от своя страна научили от младите какво правят в града, как живеят и как „ходят на купони”.

В село Дряново, където живеят те, има 200 души. „Само стари сме. Няма млади. Младите всичките отидоха по градовете за работа. Ние само бабите останахме”, оплакват се жените, но допълват, че всяка седмица идват синове, дъщери и внучета да ги виждат.

Много спокойно си живеем. Нямаме крадци, нямаме убийци, нямаме нищо в нашето село. Можем да спиш на отключено и няма кой да ти влезе в дома. Днес се радваме, че сме в София и ние малко градски живот да видим”, казва през смях баба Софка.

Своето представяне в София те завършиха с концерт с традиционни родопски песни. /БГНЕС