Хиляди българи, патриотични емоции, задръствания и инцидент на Шипка

Още от ранна утрин хиляди хора изкачиха стъпалата към върха с трибагреници в ръце, други загърнали се с националния флаг.
Още от ранна утрин хиляди хора изкачиха стъпалата към върха с трибагреници в ръце, други загърнали се с националния флаг. / БГНЕС

Хиляди българи се качиха на историческия връх Шипка, за да отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и да отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България.

Още от ранна утрин хиляди хора изкачиха стъпалата към върха с трибагреници в ръце, други загърнали се с националния флаг. За първи път от години насам времето на върха бе слънчево и приятно. За нещастие националният празник бе помрачен от катастрофи в района на върха, огромно задръстване от автомобилите на дошлите родолюбци и възмутени възгласи по адрес на официалните лица, предаде кореспондентът на БГНЕС, който посрещна 3 март на връх Шипка.

Бурни освирквания и викове "оставка" посрещнаха официалните лица, изкачили се на връх Шипка да отдадат почит пред героите, загинали за българската свобода. При споменаване от водещия на имената на вицепрезидента Маргарита Попова, която лично присъства на честванията на върха, на министър-председателя Бойко Борисов и на министъра на образованието Меглена Кунева, множеството крещеше "оставка". Аплодисменти обаче получиха кметът на Казанлък Галина Стоянова и кметът на Габрово Таня Христова.

Церемонията на чутовния връх започна с близо час закъснение заради задръстванията, които се получиха от двете страни на прохода Шипка. Над 5 хиляди автомобила задръстиха пътя и от казанлъшка, и от габровска страна.

След края на официалната част дойде време на множеството да се отправи по колите си и да слезе от върха. Движението обаче - от и към връх Шипка, бе тотално блокирано. Причина бяха станалите две катастрофи в двете посоки на прохода и от казанлъшка, и от габровска страна. Млад мъж бе блъснат по-рано днес от автобус, ударил първо лек автомобил и помел впоследствие човека. Отне време линейката да пробие през задръстването. Раненият младеж бе транспортиран в Казанлъшката болница.

По-късно втора катастрофа тотално затапи прохода Шипка. Хиляди хора бяха принудени да стоят в автомобилите си блокирани докато текат следствените действия по изясняване на причините на двата пътни инцидента. /БГНЕС