Лекарите в София: Океанът на търпението ни преля

Говорим прекалено много, оказва се, обаче, че от лекарите нищо не зависи,твърди д-р Миланов.
Говорим прекалено много, оказва се, обаче, че от лекарите нищо не зависи,твърди д-р Миланов. / БГНЕС

Малко над 100 общопрактикуващи лекари се събраха в София на протест срещу административните реформи в бранша „прелял океана на търпението”, предаде репортер на БГНЕС.

„Не може да се иска всеки път от нас кредит на доверие. Ние да го даваме, а нещата впоследствие се налагат силово”, заяви д-р Мела Дукова, общопрактикуващ лекар в София пред БГНЕС. Според нея проблемът е, че се отказва лекарите да бъдат чути. „Щом ние трябва да осъществим реформата, не я коментирам в какъв вид е тя в момента, би трябвало да ни чуят”, добави тя.

Според д-р Любомир Киров, председател на Надзорния съвет на общопрактикуващите лекари, проблемите в системата могат да се решат, когато се говори с хората, „които се сблъскват с всички нормативни изисквания, а това са общопрактикуващите лекари. А не да убеждаваме някакви експерти някъде, които не им е работа да взимат отношение”. Затова, според него, едно от важните договорени неща с НЗОК е всичко, което касае общата медицина, да бъде обсъждано от общопрактикуващи експерти, представители на Касата и Министерството на здравеопазването. Според д-р Киров не трябва всичко да се прави кампанийно.

Проф. Милан Миланов заяви, че лекарите искат да лекуват така, както са учени, а не „да ме карат за всеки косъм да пиша отчетен доклад”. Според него е много трудно да се намери решение в системата, защото от 1 година БЛС прави опити за диалог с хората, отговорни за здравеопазването, но такъв не се получава. „Говорим прекалено много, оказва се, обаче, че от лекарите нищо не зависи”. /БГНЕС