Явни и скрити патрули по южната граница, заловените край Гоце Делчев мигранти са върнати на Гърция

От вчера 300 военни са разположени по границите с Турция и Гърция.
От вчера 300 военни са разположени по границите с Турция и Гърция. / БГНЕС

Национална специализирана полицейска операция за разполагане на военни части по границата с Гърция и Турция се провежда от вчера. Смесени патрули на военна и гранична полиция са разположени в уязвимите точки за нелегално преминаване на зелената граница на територията на общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча.

Това каза на брифинг днес в Гоце Делчев главният секретар на МВР Георги Костов. Той съобщи, че заловените преди пет дни мигранти вече са върнати на Гърция, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

След брифинга Георги Костов заедно със зам.-директора на ГД "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов, директора на РД ГП-Смолян Деян Моллов и шефа на ГПУ Гоце Делчев Илия Сораджиев инспектираха съвместните патрули в рисковите точки, тези край селата Нова Ловча и Илинден.

Смесени патрули на военна и гранична полиция са разположени в уязвимите точки
Смесени патрули на военна и гранична полиция са разположени в уязвимите точки / БГНЕС

"Това са явните патрули, има и скрити", каза Костов. Пътьом той инспектира и постовете на военна и гранична полиция на пътя за ГКПП Илинден-Ексохи в района на село Ляски.

От вчера 300 военни са разположени по границите с Турция и Гърция. 200 са военните по турската граница и 100 по гръцката - от Ивайловград до Кулата, съвместни патрули действат и на територията на общините Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча.

„Първият етап на акцията е със срок от две седмици, след което ще бъде продължен”, каза главният секретар Костов. Според него рисковите места за преминаване от мигранти са Ново село - по течението на река Марица, старият бежанския път на изтеглящите се от Гърция българи преди 100 години, следващата рискова точка е село Маджарово на река Арда. "В района на ГКПП Илинден-Ексохи действат служители на гранична полиция-Гоце Делчев, подпомогнати от служители на военна полиция от София и Плевен", обясни Георги Костов.

Главният секретар заяви, че в националната специализирана полицейска операция участват 300 добре обучени военни, които заедно със силите от граничните полицейски управления и полицията по места, разпределени в смесени патрулни групи, извършват обходи и проверки на най-уязвимите и благоприятни места за нелегално преминаващите зелената граница с Гърция. Командният център за разпределение на смесените патрули е в Гранична полиция Гоце Делчев.

Комисар Георги Костов каза още, че най-благоприятните зони за нелегалното преминаване на зелената граница на територията на ГПУ Гоце Делчев, където са струпани повече военни и гранични полицаи, са край граничните села Жижево, Годешево и други от община Сатовча както и Нова Ловча, Илинден, Тешево, Теплен и Беслен от община Хаджидимово.

Костов разчита на оказване на помощ в тази насока и от местното население, но само и единствено по законен начин, чрез подаване на сигнали до полицията. „Осъдените иракчани от Районния съд в Гоце Делчев, които бяха заловени в понеделник, при село Теплен, са върнати обратно в Гърция, според спогодбата която съществува между двете държави. Всички задържани са имали регистрации в Гърция и са преминали зелената граница край Теплен с помощта на гръцки трафиканти”, обясни главният секретар на МВР.

Костов разчита на оказване на помощ и от местното население, но само и единствено по законен начин
Костов разчита на оказване на помощ и от местното население, но само и единствено по законен начин / БГНЕС

Според него в момента наистина съществува риск за отприщване на бежански поток към България най-вече заради събитията на гръцко-македонската граница, заради което е предприетото подсилване с военни части граничните райони въпреки, но в момента опитите за нелегално преминаване не предполагат такава активност.

„В МВР има създадена строга организация за отработването на всички сигнали за участие на служители от МВР в трафикантски или други схеми”, така Георги Костов отговори на зададен въпрос дали МВР има сигнали и може ли да се справи с евентуални корумпирани служители. /БГНЕС