Хотелиери в Кърджали обвиняват кмета в безхаберие за инфраструктурата

Целта ни е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация, каза Ангелкова
Целта ни е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация, каза Ангелкова / БГНЕС

Дискусията за развитието на туризма в Кърджали в присъствието на ресорния министър Николина Ангелкова доби политически характер около твърденията на хотелиери, че са дискриминирани от кмета Хасан Азис, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Недоволните участници са собственици на хотелски комплекси в туристическото селище Главатарци край язовир Кърджали. Те поставиха остро проблема с негодната за употреба питейна вода и безобразните пътища, и настояха да бъде изграден мост, с който туристите ще избягват гледката на циганския квартал при пътуване към селото. „Главатарци е единственото село в общината, което внася приходи в хазната и за него не е похарчен нито един лев за инфраструктура и реклама. Това е и единственото изцяло българско село“, подчерта хотелиерът Георги Башков.

Министър Ангелкова посочи, че от данъци от туристическия бранш в община Кърджали са постъпили 3 млн.лева. Тя подчерта, че е задължително да се заделят средства за инфраструктура и реклама. Според нея действително само хотелиерите от Главатарци рекламират Кърджали, но за своя сметка. Представителката на общината Первин Риза контрира, че постъпленията не са 3 млн.лева, а 30 000 лева и те били генерирани от туристическата такса. Хотелиери обаче заявиха, че освен таксата плащат и данъци върху печалбата и оборотите. Един от тях разказа как преди дни група японски туристи се лутали 45 минути в циганския квартал на Кърджали в търсене на пътя за Главатарци. Наложило се да изпратят служител на един от големите комплекси с кола да ги пресрещне и преведе през разбитите улици, за да стигнат до мястото на резервацията си. „Ако привличаме хора, които да дойдат, да пренощуват и да се напият, това не е туризъм. Туризъм е, когато ги задържим повече от три вечери, невъзможно е за ден да се разгледат всички забележителности на област Кърджали. Какво обаче предлагаме на тези хора, освен едно нощуване. Село Главатарци е достатъчно известно не само в България, посещава се от туристи от Румъния, Гърция, Турция. От 3 години ревем, че водата, която захранва селото, е негодна не само за пиене, но и за всичко. Ние сме единственото село в цялата Кърджалийска област, което носи приходи“, подчерта Георги Башков. Той посочи, че село Енчец, което е на 2 километра от Главатарци, миналата година „грейна като манастир с 200 лампи“, а в туристическото селище има едва 5 стълба с 3 лампи. Башков добави, че много пъти са поставяни тези проблеми, но промяна така и няма, а общината развива туризма само на думи. Елате и вижте какво става при нас, призова той. Иван Халтъков заяви, че годишно 150 000 души посещават живописното село, но няма как те да се задържат и да се върнат пак, защото условията са първобитни заради лошата инфраструктура. Пътят за Главатарци е ужасно разнебитен, хората си мислят, че са поели в грешна посока, толкова дупки и толкова тесен път няма никъде другаде, каза още той.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която също участва в срещата заяви, че е занимавала лично премиера Бойко Борисов с тежките и продължителни проблеми на Главатарци, и е поискала съдействие за осигуряването на чиста питейна вода и асфалтиране на пътя и улиците в селото. Тя припомни, че общината получи 6 млн.лева за укрепването на свлачището на пътя за Енчец, вместо да се избере обходен маршрут и да се направи мост през река Арда за 2 млн.лева. „Има готов проект за мост, има и готовност за финансирането му от държавния бюджет“, обяви областният управител Илия Илиев. Зам.-кметът на Момчилград Ерол Мехмед се намеси в разгорещилата се дискусия с идеята да отклони нападките и обвиненията, отправени спрямо кмета на Кърджали, и уточни, че е некоректно това да се прави в отсъствието му. Той има още над 3 години до края на мандата си и затова не прави нищо за туризма, обобщи Караянчева. „Целта ни е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация, да посрещаме голям брой туристи, които да запълват всичките ни курорти и да посещават вътрешността на страната. Това е нашата основна цел като министерство“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че България е разделена на 8 културно-исторически дестинации и една от тях е „Магията на Източните Родопи“, за която предстои да се разработят рекламни брошури и туристически карти. Тече и кампания с билбордове, такива вече има в Бургас и Русе, насочващи туристи към Кърджали. Министерството на туризма е включило повече от 30 туристически атракции от Кърджалийско в онлайн-регистър, който непрекъснато се обновява и ще обхване паметници от цялата страна. Ангелкова каза още, че през юли и септември в Кърджали и на други места ще доведе журналисти от Великобритания, Австрия, Германия, Франция, Китай и Япония, които после да рекламират забележителностите ни. Част от целевата екскурзия ще бъде „Магията на Източните Родопи“, както и село Главатарци. „Във фокуса на Министерския съвет е въпросът с кадрите от професионалните гимназии и университетите, като целта е да се насърчи дуалното обучение. Предвижда се големи швейцарски и немски компании да поемат обучението в практика на наши младежи, а център за такова обучение може да бъде Кърджали, каквато идея преди време представи председателят на Асоциацията по туризъм „Перперикон“ Фахри Идриз. От Кърджали се предвижда пилотният проект да тръгне из страната“, заяви Ангелкова.

Представител на гръцка транспортна фирма постави въпроса за необходимостта през ГКПП Маказа – Нимфея да бъдат пропускани и автобуси. Областният управител Илия Илиев уточни, че именно със съдействието на министъра и депутатката Караянчева по същия проблем се е състояла среща във Външното ни министерство, но решението е междудържавно и то трябва да бъде съобразено с бежанската криза./БГНЕС