Опело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон

Опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще се извърши днес, 3 май, Светли вторник, в столичния храм "Св. София"
Опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще се извърши днес, 3 май, Светли вторник, в столичния храм "Св. София" / БГНЕС

Опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще се извърши днес, 3 май, Светли вторник, в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия". Това съобщиха от Отдела за "Връзки с обществеността" при Св. Синод на Българската православна църква.

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави Заупокойната св. Литургия и опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, което ще бъде отслужено на 3 май, Светли вторник, в столичния храм "Св. София - Премъдрост Божия". С Негово Светейшество ще съотслужат и архиереи - членове на Св. Синод и епископи на БПЦ-БП. Богослужението ще започне от 9.00 ч. Опелото на митрополит Симеон ще започне от 11.30 ч.

Погребението на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон ще бъде извършено на 4 май, Светла сряда, в Рилската св. Обител от 11.00 ч.

БГНЕС припомня, че 6 април 2016 г. на 90-годишна възраст след продължително боледуване в гр. Финикс, Аризона, почина Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. От 1986 г. той е пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия, първоначално със седалище в гр. Будапеща, Унгария, а от 1994 г., се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в гр. Берлин, Германия.

Благодарение на богатия опит, който е натрупал като помощник на митрополита на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия Йосиф (Динев) в работата със задграничните ни църковни общини в САЩ, Канада и Австралия, неговата дипломатичност и усърдие, митрополит Симеон успява да обедини административно и духовно съществуващите до тогава Български църковни общини в Европа, да създаде много нови такива и да устрои техния църковен и духовен живот. Остава на своята катедра до 11 юни 2013 г., когато на свое заседание в пълен състав Св. Синод го освободи по негова молба поради напреднала възраст, влошено здравословно състояние и физическа немощ и минава в покой.