ВМА отбеляза 60 г. от създаването на хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия

ВМА отбеляза тържествено 60-ата годишнина от създаването на хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия.
ВМА отбеляза тържествено 60-ата годишнина от създаването на хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия. / БГНЕС

ВМА отбеляза тържествено 60-ата годишнина от създаването на хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия, предаде репортер на БГНЕС.

Юбилейното честване е под патронажа на началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров.

Началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров определи Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена (НПЦВЕХ) като уникална структура за страната. Според него комплексността на ВМА, може да се каже и за центъра. „Една система работи толкова добре, колкото по-високо е нивото на свързаност, колкото по-концентрирано е нивото на отговорност и има ясни движения на информация, като нива на отговорност и експертиза”, подчерта проф. Петров.

Той посочи, че през изтеклите почти две години всички промени, които са се отнасяли до ВМА е нямало как да не се отразяват и на структурата на НПЦВЕХ в кадрови план и финансов план. „Използвам празника да ви благодаря за усилията, коректността, съпричастността във всички мероприятия и всички трудности, които трябваше да преодолеем, за да можем накрая да излезем успешно в това незавидно положение, в което започнахме. Една част от нашия успех е ваш успех, колеги”, категоричен бе проф. Николай Петров.

От своя страна полк. доц. Андрей Галев, началник на Научно приложния център по военна епидемиология и хигиена обясни, че Центърът е военномедицинско учреждение в състава на ВМА, като част от основните му функции са свързани с противоепидемичен контрол и санитарен контрол.

През 1956 г. са създадени първите противоепидемични структури в Българската армия. Във военните формирования и всички военни структури се извършва здравна просвета, здравен контрол, епидемологичен контрол. Според полк. доц. Галев, уникалността на НПЦВЕХ се състои и в кадрите му, които развиват голяма по обем научна дейност.

Той обясни, че дейността на НПЦВЕХ през 2015 г. е била свързана с контролиране на 486 обекти, извършени са били 146 102 лабораторни изследвания, и 1814 ваксини са били поставени на участници в задгранични мисии. Центърът е част от национална здравна програма за опазване на здравето на населението, подчерта полк. доц. Галев.

Живеем в много трудни времена, което се отнася за капацитета, финансовите, организационните и кадровите възможности, а излизащите събития от световната цена трябва да ни държат в готовност непрекъснато, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. „Има периоди, когато човек се отчайва, че ръцете са му вързани, но има и светли моменти, като днешния. Малко след края на кризата с ебола ни показа, че никоя страна не е готова. Най-бързо реагираха китайците и кубинските походни екипи. след това се организира между общност и ЕС”, посочи Кунчев. Той коментира и, че България трябва да има готовност за реакция, ако възникне бежанска криза. „Трябва да запазим тези специалисти, защото кадри се подготвят трудно. Радвам се, че в лицето на този център имаме достоен партньор, винаги сме разчитали на него”, добави Ангел Кунчев.

Ива Христова, зам.-директор на Център по заразни и паразитни болести, пък призова за съвместни действия на всички звена, които са ангажирани с медицината и с превантивната медицина. Нашето бъдеще се основава на нашето здраве, а то се основава на успешната превенции, подчерта тя.

Със заповед на министъра на отбраната Николай Ненчев бяха наградени военнослужещи и цивилни служители във ВМА по случай 60-ата годишнина от създаването на хигиенно-противоепидемични учреждения в Българската армия. /БГНЕС