Затворници рисуват и творят музика по пътя към свободата

218 осъдени в Централния софийски затвор са участвали в различните дейности по проекта  „Пътят на новото начало“=
218 осъдени в Централния софийски затвор са участвали в различните дейности по проекта „Пътят на новото начало“= / БГНЕС

Затворници рисуват, творят музика, участват в различни семинари по пътя от затвора към света извън решетките. Това са част от дейностите по проекта „Пътят на новото начало“, който се изпълнява от година и целта му е да подпомогне процеса на ресоциализация преди и след освобождаването на лишени от свобода лица, предаде репортер на БГНЕС.

218 осъдени в Централния софийски затвор са участвали в различните дейности по проекта. Те са с присъди – от не чак толкова тежки от няколко месеца, до много тежки, включително и доживотни. За да се включат в проект обаче е от значение това дали човекът е проявил интерес. Повече от половината от хората са се включили в личните социално-психологически срещи, 65 - в семинара по лидерски умения. Но всички тези 218 са участвали в повече от една дейности. Имало и такива за възстановяване и укрепване на семейните взаимоотношения. В началото идват само от любопитство, някои решават да останат.

Иводор Ковачев е Благодарен, че за това време по най-различни поводи в най-различни групи са се срещали с „момчетата”, както ги наричат всички тук лишените от свобода. „Имахме възможност да дадем малко повече вяра, да донесем със себе си дотолкова, доколкото ние носим. А, аз мисля, че ние носим много надежда и много вяра”, каза той и посочи, че вижда резултата.

Този проект е част от социално възпитателните дейности, които се провеждат в затвора и са насочени към ресоциализация на лишените от свобода. Иванка Василева началник сектор „Социална дейност и възпитателна работа към ГДИН” отдели внимание на семинарите по управление на личните финанси и по предприемачество, водени от изключително експерти, специалисти. Имало в уъркшоповете по изкуства, курсове хорово пеене и музикални изкуства. „Благодарение на общите усилия едно от момчетата направи запис на китара – авторска песен”, разкри тя и посочи, че дори и след приключване на проекта те ще продължат с музикалните дейности, вече има предоставени и три китари. Нана Райчева е художник и преподавател по изобразително изкуство тя работи с тях в затвора. Тя подчерта, че работата в арт клуба е едно обогатяване и за двете страни. „Аз съм благодарна на тези момчета, които са позволиха арт занятията да отключат в тях непроявения потенциал”, заяви тя и каза че ще продължи да работи с тях. Разказа, че единият от тях спокойно може да направи самостоятелна изложба с морските си пейзажи. „Изкуството е свобода, свободата не е просто физическо понятия, то е състояние на духа. Христо, който излежа присъдата си и вече е свободен. Ицо Космоса първия път като влязох в арт клуба ми каза: Госпожо аз съм свободен човек, не е важно къде се намираш, а какво правиш”, сподели тя и допълни, че 4 от нейните момчета вече са на свобода.

Сред тези момчета е и Али Дини прототипът на героя от „Али Безсмъртния. Началото идва след края“. Неговата история е известна и осъжданията му са известни, както и това, че е бил мюсюлманин, но става християнин и приемайки Исус това е най-мощната сила, която го променя. А целта на книгата е да се покаже, че има надежда. Сега е от 3,6 години в навън. Любен Симеонов е друг от тези, които посещават курсовете. Мъжът сподели, че преди да повярва в Господ имал не много цензурен девиз: Съдбата, ако ми е обърнала гръб, трябва да я изчакам да се наведе. Сега обаче девизът му е друг: Каквито и душмани да има човек, ако Господ е на негова страна няма никакво значение. Догодина изтича присъдата на Стоян, който също е участник в групите. Не мисли, че е уместно да казва за какво е осъден, но подчертава, че това са престъпления от стария му живот. 2009 г. започва да вярва в Бог. Разбира, че в затвора има курсове, свързани с вярата и изграждане на личността. И той ходи на арт клуб, където рисува и дори участвал в някоя от изложбите, които са организирали с картини. Той вярва в новото началото. Освен подкрепа на семейството, според него трябва да помогне и държавата. „Аз съм осъзнал, че старият ми начин на живот е донесъл само беди и страдания на мен и моето семейство и на хората около мен и занапред аз си знам, че вече няма това да се случи. Отделил съм се от средата, приятелите ми са не от криминалния контингент. Имам гълъби, водя ги на състезания”, сподели мъжът.

Дванадесет души, изтърпели вече своето наказание, се включиха в дейностите, реализирани извън затвора, казват от фондацията „Мисия Спасение“ и допълват, че те ги подкрепят активно и се застъпват за тях пред работодатели; предлага им нова среда; оказва психологическа подкрепа. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014, малка грантова схема на ПРОГРАМА BG 15. Стойността на проекта е 150 000 лв. /БГНЕС