Ще се размине ли бетонът от Яворовите скали в Поморие

Яворовите скали в Поморие - едно емблематично място за малкото курортно градче, бавно се превръщат в частен терен за хотел.
Яворовите скали в Поморие - едно емблематично място за малкото курортно градче, бавно се превръщат в частен терен за хотел. / БГНЕС

Яворовите скали в Поморие - едно емблематично място за малкото курортно градче, бавно се превръщат в частен терен за хотел, предава репортер на БГНЕС.

Историята започва през 1990 г., когато фирма „Арси Христофоров и Бойчев“ ООД наема обект колонада с тераса – брегоукрепително съоръжение и противоракетно убежище, прилежащи към пристанищното съоръжение. С незнайно какви документи обаче тези обекти се превръщат в търговски обект – ресторант. Девет години по-късно - през 1999 г. същата фирма купува от общината едноетажна сграда – ресторант с разгъната застроена площ (РЗП) от 320 кв.м. На 19.12.2000 г. кметът на община Поморие издава акт за общинска собственост. Същото се повтаря и през 2013 г., но тогава кметът издава нов акт за собственост с друг номер.

На 26 юли 2013 г. общинският съвет в Поморие открива административно производство за изменение на действащия Подробен устройствен план (ПУП) – на УПИ I отреден за морска спирка, кафене, ресторант и противоракетно убежище и УПИ II отреден за летен театър и Морски клуб по плана на града.

Така се дава съгласие тези 2 парцела да се разделят на 5 парцела УПИ I – за морска спирка, кафене и ресторант (този терен е отдаден под наем и в момента има действащ ресторант на Манц), УПИ II – за ресторант (определен е терен от 600 кв.м., върху който се намира закупения обект от фирма „Арси Христофоров и Бойчев“ ООД), УПИ III – за озеленяване и лятно кино, УПИ IV – за морски клуб и УПИ V – за крайбрежна алея.

Смущаващото на този проект - предложение е, че се оформя нов парцел – бетонна алея, която започва от морския клуб, минава в морето пред лятното кино, бетонира Яворовите скали и излиза пред ресторант „Арси“. По този начин парцелът УПИ II получава подход и възможността да бъде оформен като самостоятелен парцел за застрояване. След това със заповед от 10.06.2014 г. кметът на община Поморие одобрява подробен устройствен план за новообразуваните 5 парцела.

УПИ II е публична общинска собственост, но със заповедта на кмета от „парцел за ресторант“ се превръща в парцел за „курортен хотел, почивен дом“. Независимо, че това противоречи на решението на общинския съвет от юли 2013 г. След като е изработен окончателния вариант на устройствения план, той не е внесен за разглеждане в общинския съвет и до днес.

На 16.11.2015 г. на бланка на министерството на регионалното развитие и благоустройство и министерството на правосъдието, кметът на община Поморие утвърждава акт за частна общинска собственост на УПИ I - дворно място с предназначение за ресторант и хотел.

Така през времето и особено след 2013 г. 600 кв.м. от публична общинска собственост се отделят от пристанището, проектира се подход към тях и в крайна сметка се получава един парцел частна общинска собственост със собствен подход и предназначение за хотел и ресторант.

БГНЕС се свърза с бившия кмет на Поморие Георги Трухчев, който е бил кмет на Поморие от 1995 г. до 2001 г. Според него е трябвало преди да се вземе решение за продажбата, да се направи обществено допитване и обсъждане на проекта, който имат намерение да реализират инвеститорите и след това да се вземе решение. Въпросното решение е трябвало да бъде взето от Общинския съвет в Поморие.

Въпросният терен, където е ресторантът е бил с отстъпено право на строеж, за да не може да се променя предназначението на терена, обясни още Трухчев. Относно издаването на акта за общинска собственост, който е издаден за този терен и променените параметри на терена, който се разширява до 600 кв.м., Трухчев заяви това не е правено случайно, а нарочно е издадено преотстъпено право на строеж, защото с него няма право да се променя предназначението на обекта, т.е. не е преотстъпена земята, а сега вече се продава и земята, което според мен не е правилно”, допълни той.

Сегашният кмет на Поморие Иван Алексиев заяви, че категорично няма да се позволи Яворовите скали да бъдат бетонирани и да изчезнат. Относно това, че Общинският съвет е взел решение за продажбата на този парцел Алексиев беше категоричен, че тякова нещо няма. “Погрешна ви е информацията и сигналът, който ви е подаден”, заяви той. “Не съм съгласен да се бетонират Яворовите скали и няма да го допусна”, каза той. Според него има хора в Поморие, които с искали да бъдат унищожени емблематичните скали, както и Лятното кино, което в началото на юни 2016 г. беше окончателно реновирано.

Относно това как се сменя собствеността от публична държавна и общинска в частна общинска, Алексиев коментира, че не може да носи отговорност за решения, които е вземала държавата преди 15-20 години. “Всичко е с документи”. За усвояването на територия от морето, Алексиев заяви, че си има законови уредби за това и всичко е направено без нарушение на закона като има и документи за това.

Относно това дали е имало намерение да се продава земята, където да се построи хотел, Алексиев беше категоричен, че такова решение има, но според него не е било необходимо обществото в Поморие да участва в решението дали да се строи хотел или нещо друго. Кмета Алексиев обаче беше категоричен, “когато взехме решението да продаваме земята не сме знаели какво е инвеститорското намерение”. От което става ясно, че все пак решение за продажбата на земята има и то е взето“.

Как може да се случи това?

Цялата схема се случва с подкрепата на Катя Аргирова Христофорова и Димитринка Тръпкова. Двете са избрани за общински съветници от една листа с гласове на семейства – селскостопански работници, във фирмата „БОЙАР“ ООД, собственост на Симеон Бойчев и Аргир Христофоров.

Катя Аргирова Христофорова е дъщеря на Аргир Христофоров. През предния мандат ГЕРБ имат 9 общински съветника и се нуждаят от гласовете на Хритофорова и Тръпкова, за да получат мнозинство. През сегашния мандат ГЕРБ имат 8 общински съветника и също се нуждаят от гласовете на Катя Христофорова и новия й партньор от същата листа Ради Рашков.

На 26.06.2015 г. две фирми с едни и същи съдружници - Аргир Христофоров и Симеон Бойчев, “Арси Христофоров и Бойчев“ ООД и „БОЙАР“ ООД подават заявление до кмета на община Поморие за закуване на УПИ II. Право да закупи терена има само фирмата, която е закупила през 1999 г. колонадата и противоракетното убежище.

Двете фирми декларират, че са извършвали довършителни работи на сградата и са „изпълнили допълнително строително-монтажни работи по околния терен и най-вече по брегоукрепване и в т.ч. усвояване на терен от морето, превръщайки го в бряг със защитна стена и малък кей за две, три лодки“.

Така двамата практически си признават, че без да имат договор за наем, извън закупените съоръжения и без строителни книжа, са извършили строително-ремонтни работи, усвоили са незаконно допълнителен терен и без разрешение от държавни органи и строителни книжа, са усвоявали части от акваторията на Черно море, която е публична държавна собственост.

Двамата получават акт за частна общинска собственост въз основа, на който най-вероятно теренът вече е станал тяхна собственост. Това се потвърждава и от факта, че на заседание на общинския съвет на 27.02.2016 г. е приета оценката 306 000 лв., които двете фирми трябва да заплатят.

Така Поморие остава без лятно кино, без Яворови скали и без най-романтичното място на Поморие, където всички, граждани и гости на Поморие, застават, за да може от високо да наблюдават поморийското пристанище, бургаския залив и невероятните залези. Това никога вече, никой няма да вижда, защото ще изникне огромен 6-етажен хотел. /БГНЕС