Първа среща на българите със свободни професии - рискът да имаш голяма свобода и малко сигурност

Миналата година групата фрийлансери у нас е наброявала 1200 души, днес - 12 000..
Миналата година групата фрийлансери у нас е наброявала 1200 души, днес - 12 000.. / БГНЕС

При свободната професия има много голяма свобода, но малко сигурност. Това сподели пред БГНЕС Никола Йорданов, координатор на Първата национална среща на хората със свободни професии, която се провежда днес.

Той от 9 г. работи на свободна практика и обучава хора на социални умения - общуване, развитие на екип и т.н. Днес той е част от неформалната група, инициирала първата у нас среща, посветена на темата. Сигурността идва тогава, когато човек натрупа професионален опит и има постоянни клиенти, добави Йорданов. Съществува и стрес, защото част от тези хора не знаят, примерно, след три месеца откъде ще дойде поръчката.

Миналата година групата фрийлансери у нас във Фейсбук е наброявала 1200 души, днес вече са 12 000. В САЩ една трета от работещите, около 50 млн. души, са регистрирани като хора със свободни професии. В българското законодателство има два варианта - в първия, самоосигуряващите се, са около 220 хил. души, а по класификатора на статистиката - самонаети, има 800 хил. българи. Взети заедно те съставляват около 22% от всички работещи. Част от тези българи получават поръчките си от чужбина, предимно програмистите, дизайнерите, преводачите, копирайтърите, и не зависят от българския пазар.

Целта на срещата е да се опознаем по-добре, да преценим дали има възможност и потребност да направим нещо заедно, отбеляза Никола Йорданов. Той предполага, че ще вземат решение да организират редовни месечни срещи, за да споделят опит, умения, обучения и контакти. Според него биха могли да предложат мерки и идеи на общината и законодателите, за да се подобри положението на хората със свободни професии. Например, да стане много по-лесно подаването на декларации и плащането на осигуровки.

Иванка Могилска работи като копирайтър от 12 г., а последните 7 г. е на свободна практика. Занимава се със съдържание на сайтове и с традиционна реклама. Днес е насочила лекцията си към начините за привличане на клиенти. Ще разкаже и за блога, който поддържа в услуга на начинаещи и напреднали фрийлансери. Нейният съвет към колегите и: „Всичко зависи от вас, нужна е голяма самодисциплина и трябва да научите редица нови неща, освен основната си професия, за да успеете да се справите!” Могилска признава, че изкарва много повече пари като фрийлансер, отколкото, ако е на щат в офис. Тя работи предимно с български клиенти и се чувства доста добре. Вече има много клиенти и мисли да разшири дейността си.

Работа има за всички, но усилието е да си я вземеш сам - няма кой да дойде и да ти я предложи, а ако си упорит, нещата се получават, уверена е в себе си Иванка Могилска. /БГНЕС