Под звуците на 101 каба гайди започна Роженският събор

Роженските поляни почерняха от хора, дошли тук да празнуват.
Роженските поляни почерняха от хора, дошли тук да празнуват. / БГНЕС

С изпълнение на сборния гайдарски оркестър „101 каба гайди” на емблематичната песен "Излел е Делю Хайдутин" бе открит Националният събор на народното творчество и животновъдство "Рожен - 2016" в местността Рожен в Родопите, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева произнесе кратко слово, по време на което бе освиркана от публиката. „Благодаря за поканата да съпреживея заедно с вас магията на Родопи планина, магията на събора в Рожен”, каза Цачева.

Роженските поляни почерняха от хора, дошли тук да празнуват. Съборните сцени са разположени на фона на разгърнатото върху хълмовете българско знаме с площ 7800 кв. метра. В продължение на три дни ще бъдат представени народна музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти. Съборът включва национален фолклорен конкурс „Рожен”, етнографски и музейни експозиции, изложение на селскостопанска и горска техника, на млечни и месни продукти, био храни и напитки, народни игри. /БГНЕС