Музей на открито „Малтепе“ ще се появи в Община Марица

Музеят трябва да бъде готов след 18 месеца.
Музеят трябва да бъде готов след 18 месеца. / БГНЕС

Днес бе направена първа копка на Музей на открито „Малтепе“ в Община Марица, който се изпълнява в партньорство с Регионален археологически музей гр. Пловдив и Областна администрация с административен център град Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

На събитието присъстваха кметът на Община Марица Димитър Иванов, кметът на с. Маноле Александър Иванов, доц. д-р Костадин Кисьов - директор на регионалния археологически музей в гр. Пловдив, както и представители на консорциум „МАЛ ТЕПЕ 2016“.

Двамата кметове направиха първа копка, с която бе дадено началото на изпълнението на строителните дейности във връзка с изграждането на първия музей на открито на територията на общината. Г-н Димитър Иванов увери всички присъстващи, че лично ще осъществява контрол по качественото и навременно изпълнение на всички дейности по строителството и пожела успех на всички участници в проекта.

Проектът е на стойност 805 961,61 евро и е със срок на изпълнение 18 месеца - от 28.08.2015 г. до 28.02.2017 г.

Безвъзмездното финансиране е осигурено чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014, Програма БГ08 “Културно наследство и съвременни изкуства” по Мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”, чрез Министерство на културата, съгласно Договор №24-10М1-45 от 28.08.2015г.

Могила „Малтепе” е най-голямата надгробна могила на територията на България с размери – диаметър 90м. и височина 22м. Могилата представлява част от голям тракийски могилен некропол, свързан с историята на античния Филипопол в периода І в. пр. Хр. – ІІІ в. сл.Хр. Регистрирана като недвижима културна ценност – археологически обект в Автоматизираната информационна система „Археологическа карта на България” под Регистрационен № 10001496.

Във връзка с изпълнение на дейностите и постигане на напредък по проекта „Музей на открито Малтепе“, на 10 юни 2016 г., след проведена тръжна процедура за избор на изпълнител, кметът на община Марица Димитър Иванов и представителят на „МАЛ ТЕПЕ 2016“ ДЗЗД подписаха договор за извършване на „Инженеринг на обект: „Археологически комплекс с приемна сграда, информационен център, открити и покрити площи за експозиция и учебна археология“, мест. Малтепе, в землището на с. Маноле, община Марица. Договорът за инженеринг е на стойност 1 428 164,96 лв. с ДДС, а общият срок за изпълнение е 180 календарни дни от датата на подписване на договора.

В инвестиционния проект е заложено оформление на пространството около могилата. Обособена е зона за учебна археология, реставрация и музейни практики. В североизточна посока е определена площ за депониране на пръстта, извадена от могилата.

Предвиден е паркинг за пристигащите посетители, който да обслужва до 15 леки коли и 2 автобуса.

За административното обслужване на музея са предвидени помещения, които да удовлетворяват няколко основни цели: 1. Информационен център; 2. Конферентна зала; 3. Помещения за служебния персонал; 4. Помещение за охрана; 5. Прилежащи сервизни и обслужващи помещения. /БГНЕС