Гл. комисар Николай Николов: Българските спасители издирват оцелели и изпомпват вода от наводнените райони на Скопие

Българските спасители са в един от най-пострадалите райони на Скопие.
Българските спасители са в един от най-пострадалите райони на Скопие. / БГНЕС

Българските спасители и пожарникари в момента са в един от най-пострадалите квартали на Скопие. Това заяви за БГНЕС от македонската столица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той припомни, че от Столичната община са изпратени два екипа за аварийно-спасителна дейности и от Българската пожарна още два екипа за аварийни дейности за отводняване на сгради.

[b]„Първата задача, която е поставена на нашите хора е търсене и спасяване на евентуално пострадали граждани. Поне още десет човека продължават да бъдат издирвани. Втората задача е изпомпване на вода“, каза главен комисар Николов.[/b]

Той съобщи, че всеки момент заедно с началника на кабинета на министър-председателя ще проведат работна среща с Кризисния щаб. „Около 10.30 часа българско време трябва отново да се съберат и да се изговорят изпълнението на задачите от миналото денонощие и какво предстои от тук нататък. В общи линии кипи сериозен труд“, заяви главен комисар Николов и подчерта, че: „Всички организации, които имат отношение към това природно бедствие работят координирано“.

[b]Национален траур в Република Македония[/b]

Днес е в съседна Република Македония е ден на национален траур в памет на жертвите от наводненията, при които загинаха 21 души, предаде репортер на БГНЕС.

Късно тази нощ правителството обяви извънредно положение в областите Скопие и Тетово, които най-много пострадаха от лошото време в нощта на събота срещу неделя. Кабинетът отпусна и финансова помощ за семействата на загиналите в размер на 300 000 денари, около 10 000 лева.

21 души са загинали, около 100 са ранени.
21 души са загинали, около 100 са ранени. / БГНЕС

Над 1000 души са евакуирани, а около сто души са ранените при наводненията. Най-тежко пострадаха общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на македонската столица.

[b]Македонският президент Георге Иванов призова за хуманност. Държавният глава посети най-засегнатите райони наводнението в Скопие.[/b] Той разговаря с пострадалите хора. Те го му разказаха за своите проблеми, а Иванов изрази съчувствие и поднесе искрените се съболезнования на семействата на загиналите. „Никога не сме се сблъсквали с подобно природно бедствие. Щетите са огромни. Но те ще бъдат възстановени, докато загубените човешки животи не“, каза Георге Иванов. Той заяви, че се оказва медицинска помощ и всички институции работят координирано, за отстраняването на щетите от бедствието.

[b]2-годишно дете е най-малката жертва[/b]

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя в съседна Република Македония. Двегодишният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал „Ченто“, където има и най-много жертви.

От вътрешното министерство тази нощ публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България.

[b]Българската реакция[/b]

Българското правителство създаде център за координация за изпращане на помощи, а от тази нощ българските пожарникари са на мястото на трагедията.

Държавният глава Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на президента на Република Македония Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната и довели до десетки жертви и пострадали.

Плевнелиев поднесе съболезнования на Георге Иванов.
Плевнелиев поднесе съболезнования на Георге Иванов. / БГНЕС

„С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в съболезнователната телеграма на президента Росен Плевнелиев до президента Георге Иванов. /БГНЕС