Русинова: Семейният кодекс не може да урегулира чувствата на хората

Русинова заяви, че осиновяването се базира на чувства.
Русинова заяви, че осиновяването се базира на чувства. / БГНЕС

Не може Семейният кодекс да урегулира чувствата и нагласите на хората. Той дава предпоставките самата система да е бърза, да е в помощ на семействата и децата. Това заяви пред журналисти министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, предаде репортер на БГНЕС.

Русинова заяви, че осиновяването се базира на чувства и цитира Мечо Пух, когато Прасчо го пита как се пише любов, той казал –любовта не се пише, тя се чувства. „Не може Семейният кодекс да урегулира чувствата и нагласите на хората. Той дава предпоставките самата система да е бърза, да е в помощ на семействата и децата. Това е реформата, която сме стартирали – да няма забавяне на процедури, да има бърза и навременна реакция от страна на социалните работници, да бъдат максимално много подкрепени семействата преди осиновяването и да има достатъчно публичност за темата за осиновяването в българското общество, за да може с годините стигмата към осиновените деца и към хората, които осиновяват деца, да отпадне”, заяви министърът на социалната политика.

Относно това, че осиновители твърдят, че подкрепата на държавата не е достатъчна в момента на осиновяването и след това, Русинова подчерта, че това е една от целите на реформите – много по-сериозно партньорство с неправителствените организации, ползване на широк спектър от услуги, които могат да ползват семействата преди и след осиновяването.

Във връзка с искан от осиновителите целеви отпуск и дали е мислено в такива посока, Зорница Русинова обясни, че са подготвени законодателни промени по отношение на Кодекса на труда и на КСО – за възможността за целеви отпуск и за регламентиране на начина на отпуск на осиновителите.

Относно това, че Националното сдружение на общините вчера лансира идеята да се заселват бежанци в определени райони на страната, има ли Министерство на труда и социалното политика отношение, министърът на труда и социалната политика заяви, че министерството има доста широка платформа от програми, включително и европроекти, които са в помощ на бежанците.

„Системата ни е така настроена, че да може да подкрепи интеграцията на бежанците в България, включително с мерки, свързани с квалификация, заетост, социални помощи. Разчитаме на партньорството и идеите, които ще получим от общините. Темата като предложение от Националното сдружение на общините ще бъде обсъдена в детайли”, добави Русинова. /БГНЕС