Св. Синод освободи Старозагорския митрополит Галактион

Св. Синод освобождава, считано от 28.09.2016 г. от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион.
Св. Синод освобождава, считано от 28.09.2016 г. от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион. / БГНЕС

Св. Синод освобождава, считано от 28.09.2016 г. от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион, като същият възприема от днес титлата „бивш Старозагорски митрополит” и на основание чл. 82, т. 3 от УБПЦ – БП Св. Синод му осигурява условия за живот, отговарящи на висотата на предишното му служение, съобщиха от Св. Синод.

Освобождаването на митрополита е на основание тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на Епархийски митрополит.

Св. Синод назначава, считано от 28.09.2016 г. Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за управляващ овакантената Старозагорска епархия, който на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ – БП да проведе избор за митрополит и управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

БГНЕС припомня, че на 20 септември 2014 г. негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион демонстрира поредна изява на близост към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Митрополитът си позволи да намеси църквата в политиката в открита предизборна агитация дни преди провеждането на парламентарните избори, които се състояха на 5 октомври.

Преди да прережат лентата на новата детска градина в Стара Загора на улица "Г.С. Раковски" митрополит Галактион държа слово, в което буквално ръкоположи Борисов за премиер.

"Уважаеми г-н проминистър-председател,

И по законно славянски, както винаги се обръщам, наречемна го министър-председател. Това е църковно славянска дума, когато ние извършваме наречение за ръкоположение в епископство на даден архимандрит, каквото стана вчера. Това ще рече, че ще стане епископ. Това ще рече, че ние на 5 октомври вече ще знаем резултатите. Затова така се обръща църквата към народа, за да чуе православният български народ гласа на църквата", каза тогава Галактион.

Митрополитът се обърна към присъстващите на откриването – Бойко Борисов, Лиляна Павлова и старозагорския кмет Живко Тодоров - с думите да отговарят за капитала на държавата: "Затова, обръщам се към вас, които след 5 октомври ще поемете щафетата там, където ви е мястото да полагате грижи за подрастващото младо поколение, капиталът на майка България", каза Галактион и се разцелуваха с Борисов.

Това не бе първият случай на открита демонстрация на Галактион към Бойко Борисов.

В края на месец август 2014 г. в Казанлък митрополитът доказа, че Бойко Борисов кадрува в служебното правителство на Георги Близнашки, назначено от президента Росен Плевнелиев. С думите: "Много ти благодаря за Румен Райков" (новия-стар директор на ВиК – Стара Загора) негово светейшество Старозагорският митрополит Галактион прегърна бившия премиер Бойко Борисов и го разцелува. От своя страна лидерът на ГЕРБ отвърна: "Нали ти казах в първия ден, първото нещо", отговори Борисов с широка усмивка. "И така ще продължим всепобедно", пожела тогава Галактион на Борисов. /БГНЕС