Бояново излезе на протест срещу изграждането на мигрантски център

Проитестиращите не искат мигрантски център.
Проитестиращите не искат мигрантски център. / БГНЕС

Над 1000 души излязоха на протест в елховското село Бояново срещу изграждането на мигрантски център в едно от бившите военни поделения до селото.

Според информацията в бившето зенитно поделения до Бояново ще бъдат разположени 52 фургона и в тях ще бъдат настанявани временно до 300 мигранти. Транзитният център за мигранти ще е от затворен тип, но това не успокоява местното население.

Протестиращи срещу изграждането на мигрантски център в Бояново блокираха за 20 минути пътя между Ямбол и село Окоп. Движението е преустановено и в двете посоки. Очаква се то да бъде възстановено съвсем скоро.

Протестът беше подготвен и организиран в социалните мрежи и няма политическа обвързаност, категорично заяви пред БНР Калоян Желязков. Според него изграждането на центъра крие огромен риск за жителите на Бояново и фактът, че лагерът ще е от затворен тип не звучи успокоително.

„Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2 000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина“, каза той.

Това е поредният протест срещу изграждане на център за бежанци в Бояново. Преди седмица над 200 души излязоха да протестират в Ямбол.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов увери, че след разкриването на центъра, за гарантиране спокойствието на селото, ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

Вчера министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обеща, че създаването в Бояново на временен мигрантски център от затворен тип ще даде на хората възможност за допълнителна трудова заетост. /БГНЕС