Стоил Рошкев: В интернет започваме да се превръщаме в киберпеперуди

Стоил Рошкев смята, че след епохата на постмодернизма ние живеем в епохата на кибермодернизма
Стоил Рошкев смята, че след епохата на постмодернизма ние живеем в епохата на кибермодернизма / БГНЕС

„Не се идентифицирай с котката, съветвал Шрьодингер. Иначе ще попаднеш под властта й, авторитаризма й. Мислиш ли, че съществуваш, съществуваш. Мислиш ли, че не съществуваш, не съществуваш. Това си ти. Това, което искаш да бъдеш.”

Това е откъс от новата, пета поред книга на журналиста Стоил Рошкев, премиерата на която бе тази вечер във Военния клуб в столицата и е със заглавие „Кибермодернизъм или кукловодът Йоан Янков- Сайта”, а откъсът е от главата „ Селфи на властта”.

Авторът сподели пред БГНЕС, че е писал книгата цели 18 г., в малкото свободно време, което е намирал между събитията от бурния ни политически календар. „Това е една политическа книга и исках да мине много време, за да не се влияя от конюнктурата, а и да усетя духа на т.нар. преход”, признава Рошкев. И се надява тя да е отлежала в своето политическо пълнолетие. В нея има и много истории от живота, както прилича на един роман- романтика, любов, чисто човешки взаимоотношения.

Стоил Рошкев смята, че след епохата на постмодернизма ние живеем в епохата на кибермодернизма, пребиваваме в киберпространство , в което се извършва най-голямото преселение на народите в историята на човечеството. Но това киберпространство, допуска той, го направлява някой киберпастир. Авторът смята, че това не е съвсем за добро…

Прекалено много сме вдадени в кибербитието си, продължава авторът. Да, интернет ни свързва, там срещаме бившите си съученици, които не сме виждали 15 г., примерно, но в същото време много ни централизира и хербаризира. Според него ние ,хората, заприличваме на едни киберпеперуди и това е новата Вавилонска кула, за която си мисли, че няма да успее да ни завладее докрай.

Критиците казват за Стоил Рошкев, че си е изработил странен стил, някъде на водораздела между уличния реализъм и авангарда. Той го превежда простичко, цитирайки Вук Караджич- „пиши , както говориш”. Опитва се да отразява езика на хората, които живеят тук и сега.

За новата книга на Рошкев пред публиката говори писателят Бойко Ламбовски. „Той е много поетичен и много възторжен автор със своя безусловно полудетски, полумъдър поглед върху нещата от живота ”, сподели колегата му по перо. Когато човек има какво да каже въпросът на жанровата определеност не е толкова важен. А новата му книга, дело на издателство „Фабер”, е истинска изненада за мен, каза Ламбовски и похвали уменията на автора като разказвач , който черпи с пълни шепи от богатството на съвременния език./БГНЕС