Майки на протест: Не на насилието в детските градини

Майки на протест: Не на насилието в детските градини.
Майки на протест: Не на насилието в детските градини. / БГНЕС

Със зелени балони в ръка под мотото: „Не на насилието в детските градини и училища”, майки излязоха на мирен протест в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Много от майките дойдоха с децата си пред сградата, където се намират две от дирекциите на Столична община. Казаха, че излизат на мирен протест, провокирани от последните няколко случая в ясли и детски градини.

В групата им в социалната мрежа са посочени 11 искания, сред тях и изграждане на cиcтеми за видеонаблюдение в сградите на детските градини. „Видеонаблюдението е едно от тях, но държа да отбележа, че то е вследствие на сегашната ситуация. Ако цялата система се реформира, може и да няма необходимост от него. В сегашната ситуация, обаче, има огромна необходимост от него, защото особено при най-малките, родителите не знаят какво се случва в яслите, те искат да знаят какво се случва“, посочи Ема Черногорска, която е сред организаторите на протеста. Те предлагат цялостна реформа на образованието. „Както вече разбрахме образованието ще бъде приоритет на третия мандат на сегашното управление, така че, надяваме се наистина да се помисли за цялостна реформа на системата, из основи“, подчерта тя.

Черногорска отбеляза, че протестът е провокиран от последните няколко на брой случая в ясли, детски градини, училища. „Агресия от страна на възпитатели към деца, агресия между децата в училищата. Просто случаите са много фрапантни и именно това провокира нашия протест“, каза тя. Те предлагат цялостна реформа на образованието. „Както вече разбрахме образованието ще бъде приоритет на третия мандат на сегашното управление, така че надяваме се наистина да се помисли за цялостна реформа на системата, из основи“, заяви една от протестиращите майки.

Според тях, отговорът на институциите е добро начало. Организаторите на протеста бяха поканени на среща-разговор, където да се разгледат предложенията им, а вчера е имало работна група, която функционира редовно от 2008г. „Не само сме запознати, а и има много добри предложения, които смятаме да бъдат реализирани“, каза Мария Минчева - директор на дирекция "Образование" в Столична община. Като добри тя оцени например това, че трябва в детските градини и в яслите да има ежеседмичен, ако не и ежедневен добър контакт и комуникация с директорите. „Защото за нас е изключително важно не само поставянето на камери, а да има диалог и комуникация с родителите. Родителят трябва да има доверие в институцията“, подчерта Минчева и добави, че има и предложения, които обаче трябва да направят към законодателя.

Синът на Михаела Михалкова е на около година и половина. Майката подчерта, че от яслата, в която ще ходи той е доволна. „Не съм чула една лоша дума, но въпреки всичко ме притесняват нещата, които се случват в България, защото това ни е бъдещето. Не може с едно детенце да се отнасяш така“, каза тя и допълни, че подкрепя протеста. На мнение е, че трябва да се промени цялата система.

Красимира Хаджииванова от сайта „Майко Мила“ беше на протеста и заяви, че основното е, че са за цялостна промяна на процеса на въвеждане, адаптация и отглеждане на деца в ясли и детски градини. „За съжаление моделът в България е такъв, че той не допуска, особено в яслите, родителите до помещенията, в които децата се отглеждат. Тоест отиваш, оставяш си детето от първия ден, затварят вратата и си го получаваш след няколко часа, без да знаеш какво се случва вътре. Това отдавна не се практикува във всички нормални държави по света. Доказано е, че когато родителите имат достъп до яслите и могат да поседят с детето примерно по 2-3 часа на ден в рамките на няколко дни, процесът на адаптация протича много по-лесно“, каза тя.

Сред исканията на майките има и такива, които са свързани с медицинските сестри. Медицинската сестра в 31-ва ясла Ива Петрова посочи 12 техни искания. „Ние сме за видеонаблюдението, но ние искаме да работим с деца по наредбата, колкото е в нашите възможности. Искаме и достойно възнаграждение, не да работим за 250 евро. Никоя медицинска сестра не работи в Европа по този начин“, добави още тя. /БГНЕС