Мотористи част от информационна кампания за донорството във ВМА

Инициативата е да се информираме какво е то донорството, казват участниците в срещата.
Инициативата е да се информираме какво е то донорството, казват участниците в срещата. / БГНЕС

Информационна кампания за донорството пред най-голямата мото организация в България Sofia Riders (SR) се проведе във Военномедицинска академия (ВМА), предаде репортер на БГНЕС.

Инициативата е да се информираме какво е то донорството, какво може да бъде трансплантирано как и най-вече кога, обясни Георги Боянов - член на мото обществото или т. нар. Sofia Riders. „Тази среща е, за да разберат хората какво е донорство, да разберат, че това е един наистина един много благороден акт, нищо повече”, посочи той. Младият мъж подема тази инициатива, благодарение на д-р Сибила Маринова, която е координатор по донорство за област Велико Търново.

Д-р Мирослав Ненков, който е координатор по донорство във ВМА посочи, че инициативата идва от д-р Сибила Маринова. „Работата на координаторите по донорство е може би емоционално най-тежката работа по целия трансплантационен процес. Правим тази среща в рамките на една кампания – това е една чисто просветителска дейност: какво е това донор, как се става донор, кой е донор, как се диагностицира това, защото това е много важно”, каза д-р Ненков.

Обществото трябва да бъде информирано какво правим, какво представлява мозъчната смърт, как може някой при желание да стане донор, приживе дали може да заяви това желание, така д-р Сибила Маринова обяснява защо подема тази инициатива. Според нея доскоро тази тема изобщо не е била позната, за нея не се говорело. „Това е идеята. Идеята е информираност на обществото”, каза д-р Маринова.

Тази среща е много интересна инициатива, защото много често хората правят отправки, че мотористите са много застрашени. В интерес на истината бих искал да кажа, че ние нито един донор не сме имали мотоциклетист, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ВРИД началник на ВМА. Като фен, който има и мотоциклет, професорът призна, че следи проявите и на мото съборите и му прави впечатление, че мотористите стават напоследък все по-активни да алармират обществото за безопасния начин на шофиране и предвижване с мотоциклети, за толерантност на пътя и са особено активни и организирани в тази насока. „Ние също, защото в нашия „Спешен център” непрекъснато постъпват хора, пострадали от тази война, която е на пътя и се радваме на подобен вид партниране”, посочи той.

Във ВМА в този период от годината изброяват и точно 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация в болницата. Тя е извършена на 21 април 2007 г. На 17 май ще започва и честването на 10 – годишнината. За толкова години тук са направени точно 59 трансплантации. Според проф. Мутафчийски това го прави една рутинна практика за тяхната болница. Отбелязват 10-годишнината по този начин, защото трансплантацията на черен дроб говори за нивото на една болница. „Доказва, че ВМА е абсолютна запазена марка за страната. Това е болница с огромен потенциал и възможности, и може да се справи с всякакви ситуации”, каза началникът на ВМА.

59 операции за 10 година означава, че във ВМА имаме един много мотивиран екип, който през всичките тези години не загуби мотивацията си да прави трансплантации и резултатите, които имаме са много сериозни. Мога да кажа, че резултатите ни са абсолютно съпоставими с всички европейски центрове, което за нас е голяма гордост, на фона на това, че все пак няма толкова голям брой трансплантации, колкото има в другите развити страни”, каза лекарят от Военномедицинска академия проф. д-р Никола Владов, д.м.н. от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.

Екипът му трансплантира точно днес преди 10 години легендарният вратар на ЦСКА Георги Велинов – Джони. Той всъщност е вторият трансплантиран у нас и днес не крие доверието, което имал и суперлативите си за проф. Владов. „Той е най-големият човек, той ми е спасил живота и цял живот ще му бъда благодарен на него, на неговия екип и на проф. Кацаров. На всичките едно голямо благодаря”, каза мъжът. И днес си спомня, че тогава му оставали 28 дни. „Намери се и то подходящ донор и затова непрекъснато се борим с това да разберат българите, че донорството е уникално нещо. Да го разберат още един път за винаги и да знаят че не го правят за лошо, всичко е за добро, помагаш на други хора, наистина си заслужава”, казва той и днес. /БГНЕС