Музикаутор: Сивият сектор в кабелните телевизии е 35 на сто

Музикаутор: Сивият сектор в кабелните телевизии е 35 на сто
Музикаутор: Сивият сектор в кабелните телевизии е 35 на сто / БГНЕС

Защитата на интелектуалната собственост дискутираха днес на международна конференция в Американския университет в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Конференцията е на тема: „Приносът на интелектуалната собственост – възможности за България“, бе организирана в партньорство между организацията на композитори и автори „Музикаутор”, която чества своята 25-та годишнина, Посолството на САЩ в Република България, Американският университет в България и EY Bulgaria.

Поводът за събитието е ежегодният доклад на Търговския департамент на САЩ, известен още като Списък 301, за нивото на защита на интелектуалната собственост в различните страни. Редица изследвания, сред които и тези на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO), потвърждават, че адекватната защита е ключова за икономическото развитие.

България присъства в този доклад от 2012 г. насам. Участниците разгледаха след обяд днес причините за поставянето й в списъка на наблюдаваните страни, както и как и по какъв начин защитата на интелектуалната собственост е фактор за благосъстоянието на обществото.

„Съществуват определени връзки между нивото на защита на интелектуална собственост във всяка една държава и благосъстоянието на обществото. Целта на този форум е да предефинира тези връзки за да могат институциите, които са заинтересовани и всички субекти, които не работят на този пазар, свързан с интелектуалната собственост да направят така, че пазарът да се развие и да благоприятства развитието и на останалите сектори в държавата”, каза Иван Димитров-изпълнителен директор на „Музикаутор”.

Според него рисковете за кражба на интелектуална собственост в България са изключително високи, но това, което предстои да бъде обсъдено на тази конференция, като например на международната гледна точка, България за пореден път попада в един негативен лист на американското правителство за ниско ниво на защита на интелектуалната собственост.

„Връзката е следната: ако вие сте чужд инвеститор и искате да инвестирате в България определени средства, които са свързани с интелектуалната собственост, тогава вие преценявате дали нивото на защита е ОК. И ако не е, тогава вие се решавате да не инвестирате. Тоест, ако ние искаме тук да се наливат пари, говорейки от тук насетне за образование, за здравеопазване и всички останали сектори в нашето общество да бъдат развити, ние по някакъв начин трябва да стимулираме опазването на интелектуалната собственост”, обоснова се Димитров.

Според него загубите от кражбата на интелектуална собственост в отделните сектори са огромни, включително в този на платеното съдържание, се говори за суми, които надхвърлят десетки милиони годишно.

„Много трудно е да бъде обобщена тази информация, защото такава статистика не съществува, въпреки, че ощетява десетки. Давам ви пример: в кабелната телевизия има около 35% сив сектор, това са пари, които първо не достигат до държавата под формата на данъци, второ-дискредитират действащия бизнес, защото го прави неконкурентноспособен, което пък води до загуба на работни места и води до едно изкривяване на пазара, което не е добре”, каза още изпълнителният директор на „Музикаутор”.

„Днес ще поговорим за важни теми, които звучат много абстрактно, отдалечени от ежедневието. Спазването на авторските права звучи действително отдалечено от нас, всички ние днес тук заедно имаме възможност да приближим страната ни, част от гражданското общество към една европейска и световна дискусия. Дискусия за необходимостта да се противопоставим на кражбата, да извисим глас в защита на всички онези, които са надарени от господа с един специфичен талант: да рисуват, пишат, да пеят, свирят, аранжират, да продуцират, да играят, въобще да ни забавляват с таланта и творчеството си. За всичко това тези хора с основание претендират за възнаграждение, за техния труд който те полагат. Този труд поради много причини в нашата страна не е достатъчно оценяван”, каза модераторът на модула Мария Стоянова от СЕМ.

Тя даде думата на Тоня Хенкок от посолството на САЩ, за да разясни какво означава за страната ни ежегодният доклад на Търговския департамент на САЩ, известен като „Списък 301”, в който попаднахме заради пиратството и който крие предизвикателства към една развиваща се икономика.

„Списъкът представлява ясно изражение на ангажимента на САЩ да работи съвместно с държавите в този списък, като целта да се подобри рамката която поднасят интелектуалните права и да се прилагат съответните разпоредби. Списъкът подрежда по важност, по приоритети, различните държавни въпроси и представлява една стратегия, която да насочва различните заинтересовани страни”, каза Хенкок.

Според нея защитата на правата на интелектуалната собственост би насърчила създаването на нови работни места.

96 на сто е европейците одобряват защитата на интелектуалната собственост, защото подкрепя иновациите и творчеството, което е свързано с възнаграждението на всички творчески лица”, допълни Хенкок. /БГНЕС