Проф. Венцислав Мутафчийски: Винаги сме в готовност да реагираме при пострадали от пожари

ВМА и столичната пожарна проведоха учебно занятие
ВМА и столичната пожарна проведоха учебно занятие / БГНЕС

В такъв мащаб учебна тренировка по евакуация и спасяване на хора при възникнал пожар на многоетажна сграда, с използването на висока стълба, която стига до 9-ти етаж, за първи път се провежда във Военномедицинска академия. Винаги сме в готовност да реагираме при пострадали от пожари.

Това заяви днес пред медиите временно изпълняващият длъжността началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на БГНЕС.

Демонстрацията, която наблюдаваха днес журналистите във Военномедицинска академия бе съвместно занятие между медицинските специалисти с органите на пожарна безопасност и защита на населението на МВР, е второто подобно обучение - миналата година то се е състояло във Варна, където е имало и авио-медицинска евакуация.

Сценарият на днешното обучение бе следният: горя клиника по урология на 9-я етаж или по-точно - помещение, използвано за лаборатория. Пострадалите бяха общо 6 човека, като един от тях бе успял да излезе на терасата на сградата и беше евакуиран с автомеханична стълба, друг - в по-тежко състояние бе евакуиран от екип с носилка по вътрешно стълбище, всички останали - в по-леко състояние, бяха изведени от пожарникарите, които им бяха осигурили маски за преход през задимена зона. Пожарът бе локализиран в рамките на 5 минути и цялото произшествие бе отработено за 10-12 минути.

При пожар във високи сгради т.нар. критична точка за пожарникарите е границата от 35-40 метра, поясни комисар Васил Ангелов, началник на Четвърта служба за пожарна безопасност в столицата. В София разполагаме от 2 години с 40-метрова стълба, която позволява евакуация и от по-високи сгради от 8-9 етажа, включително и от 12-13 етажа. Но за сгради над тази кота евакуацията се извършва изключително по вътрешните стълби, които отговарят на всички противопожарни норми. Граждани, изпаднали в такава бедствена ситуация, трябва да запазят самообладание, да излязат на възможно най-свободни зони, където няма задимяване и откъдето пожарникарите да могат да ги спасят. На по-тежко пострадалите помагат специализираните медицински екипи, за да им приложат изкуствено дишане и със спасителни съоръжения да ги евакуират по вътрешните стълби.

В момента град София разполага с една 40-метрова стълба и с две 30-метрови, уточни комисар Ангелов.
В момента град София разполага с една 40-метрова стълба и с две 30-метрови, уточни комисар Ангелов. / БГНЕС

В момента град София разполага с една 40-метрова стълба и с две 30-метрови, уточни комисар Ангелов. Когато етаж под теб и над теб горят, при всички случаи трябва да се бяга надолу по стълбите, а на някои особено високи сгради вече са предвидени площадки за спасителни хеликоптери на покрива им, добави той. Най-сигурното място при пожар в едно жилище е банята, а извън него - клетката до асансьорната шахта, отговори комисар Ангелов на въпроси на медиите. А самите асансьори не трябва да се ползват, не бива и да се тича нагоре по стълбите, а обратно - надолу, без паника, с влажна кърпа пред устата като първоначално спасително средство, препоръча той.

За да кажем, че екипите ни са готови, би трябвало да има точно такива тренировки, навсякъде по света това се прави по този начин, продължи началникът на ВМА проф. Мутафчийски. Той припомни, че над 400 медицински лица от ВМА са участвали досега в мисии зад граница, при които са попадали в най-различни екстремни ситуации. Подобни драматични случаи е имало и в страната, с активното съдействие на лекарите от ВМА, обясни началникът на болничното заведение.

Според него, противопожарната ни служба разполага със строги протоколи, които предписват определени действия при различни ситуации. Например, един асансьор, точно определен от противопожарната служба, се използва само в присъствие на техен служител, а за аварийните стълбища също има точни предписания. В готовност сме с пожарогасители за първа реакция, опитваме се да предвидим различни варианти на пожари , да спазваме инструкциите за потушаването им и спасяването на пациентите и медицинския персонал, увери проф. Мутафчийски. Имаме два дежурни реанимобила, които винаги сме в готовност да изкараме в рамките на почти 2 минути, нямаме никакъв времеви интервал на забавяне, продължи той. След тях се задейства при необходимост и отряда за бързо реагиране към ВМА за оказване на помощ на място. Сортировъчната палатка, която виждате, е за първоначален оглед на пострадалите и за оценка на състоянието им, показа професорът временното съоръжение. Хората, които работиха днес в тях , бяха информирали в шокова зала какви са предполагаемите травми и каква готовност трябва да имат екипите- кои от тях са за шокова зала, кои ще бъдат преместени директно в операционната, кои се нуждаят от интубация, за да се подготвят апаратите в интензивните отделения. Защото при пожарите, освен изгаряния, затрупвания, пострадалите имат и дихателни поражения, които са много сериозни и изискват мултидисциплинарен подход при решаването им, обясни проф. Мутафчийски.

Днес обучението с демонстрация на спасителна операция при пожар във висока сграда премина успешно. Остава да се молим такива гледки да си останат само тренировъчни./БГНЕС