Тефтерчето на Левски отблизо в Националната библиотека

Левски е достойнството на България. Това каза академик Антон Дончев при официалното откриване на събитията в деня на отворените врати в Националната библиотека по повод 180-годинишната от рождението на Васил Левски, предаде репортер на БГНЕС.

От сутринта Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” организира свободен достъп до изложбеното пространство, където жителите и гостите на София могат да видят отблизо оригиналното Тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития.

Така, само два ди преди отбелязването на 180-тата годишнина от рождението на Левски, в Националната библиотека се организира ден на отворени врати. Оригиналът на Тефтерчето на Левски е на ключова позиция, изнася се за четвърти пореден път. „Често ме питат, защо имаме толкова консервативно отношение към Тефтерчето на Левски. Аз по-скоро го възприемам като отговорност пред поколенията, свързано е с неговото опазване и затова, по тази причина, ние си позволяваме да го изнесем от трезора на БНБ толкова рядко”, каза директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова.

Те обаче са подготвили електронно издание, над което работят повече от година. „В това електронно издание, може да бъде видяно и разгърнато съдържанието на тефтерчето на Левски. Oт снощи вече, чрез мобилните устройства и чрез активиран QR-код, може да бъде разлистено като приложение и от мобилните устройства на апаратите ни”, каза тя и благодари на хората, които са оказали съдействие. „Наред с екипа на библиотеката, който работи наистина с огромно желание в последната година, наши партньори и приятели, напълно безвъзмездно, се включиха в разработката. Това е разработка, която твърдя, че досега в България в такъв мащаб не се е случвала”, каза тя и спомена поименно партньорите в начинанието.

Охраната на тефтерчето пък се извършва от фирма напълно безвъзмездно.

Доц. Александрова сподели и че хората, които от 9 часа идват, за да разгледат, се отнасят с огромен респект. „Усещам трепет в поведението на хората, те са много тихи, внимателни, говорят много тихо. Всичко това са едни индикации за наистина среща и досег с една национална светиня”, посочи тя.

Васил, който е на 11 години, дошъл днес именно, за да види тефтерчето на Левски и да разбере повече за дейностите му. „Левски за мен е борец за свобода на България. Той прави мрежа от тайни революционни комитети, които подпомагат Освобождението на България от турско робство”, казва младежът.

„Левски е достойнството на България” ,каза при откриването акад. Антон Дончев. Той сподели, че е търсил думата, която би могла всъщност да използва. Появила се дума, която сериозно изразява тази същност – иконата на България, каза академик Дончев, но той е намерил друга, която мисли, че също изразява същността на Левски - думата "достойнство". „Достойнството е гръбнака на личността и на обществото – гръбнакът”, подчерта Антон Дончев.

Всички посетители могат да разгледат изложбата “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. В специални витрини са изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколко месечна обиколка в страната при нас се завръща и пътуващата експозиция “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

Събитията се провеждат под патронажа на Румен Радев, президент на Република България. В поздравителен адрес от него се посочва, че най-съкровеното място и най-искрената обич и признателност към български национален герой са отредени за Апостола на Свободата в сърцето и в ума на всеки наш сънародник. Респектът от смелостта и мъдростта на Левски е непоколебим и неподвластен на времето, се казва в адреса. В приветствен адрес от премиера Бойко Борисов се отбелязва, че Васил Левски остава символ на абсолютната безкористност и саможертва в името на свободата и за установяването на чиста и свята република. Всеки досег до него е още един стимул да бъдем по-обединени, по-толерантни, по-всеотдайни в усилията си България да върви напред, се казва в него. /БГНЕС