АФП: Спомен, 10 години след освобождението на българските медици в Либия

Петте сестри и доктор Здравко Георгиев.
Петте сестри и доктор Здравко Георгиев. / БГНЕС

Българската медицинска сестра Валентина Сиропуло някога беше осъдена на смърт в Либия на Муамар Кадафи. Десет години, след като тя и колегите й бяха освободени и върнати вкъщи, радостта от тяхната свобода се прелива със спомените за тяхното ужасно изпитание.

[b]"Моето ежедневие ми позволява да забравям. Научих се да ценя по-добре моето здраве, моята свобода, семейството ми", казва 58-годишната жена. Тя възобнови работата си в болницата в Пазарджик, малък град в Южна България, който се намира на хиляди километри от либийския ужас.[/b]

Петте медицински сестри бяха задържани през 1999 г., заедно с палестински лекар, за предполагаемо заразяване на над 400 деца с ХИВ в източния град Бенгази. Те бяха измъчвани и два пъти осъдени на смърт в продължение на години.

[b]"В една вечер през 1999 г. бях отвлечена", си спомня Сиропуло.

"Мъжете ми залепиха устата, после ме мъчиха месеци с електричество, побой и кучета. През останалото време лежах сама в клетката си, очакваща смърт."[/b]

Тя се наслаждавала на работата в детското отделение, където била много по-добре платена, отколкото в родната страна. Но чуждестранните медици бяха държани отговорни за заразените кръвопреливания и обвинени в умишлено заразяване на 438 деца с вируса на СПИН.

[b]Дълга битка[/b]

Спасителят на медиците дойде в лицето на Сесилия Саркози, съпруга на тогавашния френски президент Никола Саркози, която два пъти през юли 2007 г. посети Либия за разговори с Кадафи.

Въпреки официалното френско разследване, точната роля на Сесилия остава неясна, но освободените медицински работници нямаха никакво съмнение, че тя е била от съществено значение за тяхното освобождаване.

Петте сестри и доктор Ашраф по време на процеса.
Петте сестри и доктор Ашраф по време на процеса. / БГНЕС

[b]"Когато Сесилия дойде да ни върне, я видях като Богородица", казва Валя Червеняшка на 60 години.[/b]

Един от близките до това изпитание е бившият външен министър на България Соломон Паси, който описва заплетена мрежа от преговарящи, включително британски разузнавателни агенти, и представители на ООН и ЕС.

"Това беше дълга битка на международната общност, след което президентът Саркози се появи в 90-ата минута, за да отбележи победния гол", казва Паси пред АФП.

[b]Франция и Европейският съюз официално благодариха на Катар за ролята му в осигуряването на свобода за медицинските сестри[/b], предизвиквайки и спекулации за връзка с голям обем парични средства. Въпреки повтарящите се откази за откуп, през годините след освобождаването бе подписан договор между Париж и Триполи и Кадафи направи официално посещение във Франция през 2007 г.

[b]Прост живот[/b]

Миналия ноември френско списание публикува документи, с които оправдава медицинските работници, и предполага, че децата всъщност са били инжектирани със заразена кръв от либийското разузнаване. Свидетелствата са открити в дневник, принадлежащ на Шукри Ганем, премиер от 2003 до 2006 г. Дневникът, който според съобщенията е бил задържан от френски магистрати, предполага, че деянието е умишлено настроено срещу Бенгази - крепост на противниците на тогавашния либийски диктатор.

Катар изигра ключова роля за освобождаването на медиците, плащайки над 400 милиона на Либия.
Катар изигра ключова роля за освобождаването на медиците, плащайки над 400 милиона на Либия. / БГНЕС

За Кристияна Вълчева и нейните близки, този период е в миналото. 58-годишната жена прекарва дните си, занимавайки се със своето хоби.

Палестинският доктор Ашраф Ахмад Джум‘а живее със семейството си в Холандия, а други две медицински сестри живеят близо една от друга в домове, дарени им от български филантроп.

[b]Биографиите, филмите и интензивното медийно внимание постепенно избледняват, а бившата медицинска сестра Валя Червеняшка казва, че е свършила с гледането назад.

"Нашите присъди винаги ще са там, докато Либия продължава да съществува като държава", казва тя.[/b] /АФП