Почетохме пред ВМА единствения празник в ЕС - Деня на спасението

Денят съвпада с един от най-големите християнски празници, които българите почитат - Успение Богородично
Денят съвпада с един от най-големите християнски празници, които българите почитат - Успение Богородично / БГНЕС

В Деня на спасението пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, бе почетена паметта на загиналите при спасяването на човешки живот.

Пред сградата на ВМА, където се намира паметникът, бе и министърът на здравеопазването генерал-майор проф. Николай Петров, както и представители на други министерства и ведомства, чиито служители са пряко свързани с опазването и защитата на живота на българите - от МВР, МО, КНСБ, БЧК, БЛС и др. Те поднесоха венци и цветя пред знаковия паметник, както и много лекари, медицински сестри, спасители и обикновени граждани, предаде репортер на БГНЕС.

В словото си д-р Тотко Найденов, главен редактор на в-к „Български лекар”, подчерта, че Денят на спасението се чества у нас от 2012 г., разказа и за подвига на д-р Стефан Черкезов, който спасява 47 души от пламнал автобус, но самият той умира от раните си на следващия ден. И заяви, че проявите на героизъм от страна на хората с бели престилки не са единични, че това е техен дълг пред хората, които са в беда.

„Денят съвпада с един от най-големите християнски празници, които българите почитат - Успение Богородично. Не случайно е избрана тази дата, защото тя е много близо до сърцето на всеки българин. И е свързана със спасението, с взаимопомощта и чувството за състрадание”, отбеляза пред медиите в края на тържествения ритуал началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Денят на спасението е великолепна идея и с подкрепата на ВМА се основа като официален празник, каза той. Той спомена, че е видял днес пред паметника много свои колеги от други болници, които не са били официално поканени, но са счели за необходимо да дойдат и да сведат глави пред тези, които са отдали живота си за спасението на други животи. Проф. Мутафчийски подчерта, че лекарите и медицинските работници работят в рискова среда. „Разбира се, не всеки ден е като на фронта, но дори и от най-обикновените неща, рутинните манипулации, когато болният е заразен с различни смъртоносни понякога болести, показват, че можем да се заразим при изпълнението на служебния си дълг”, посочи началникът на ВМА. Да не говорим, че сме военни медици и сме участвали в много мисии, където опасността за живота ни е съвсем реална, добави той.

В момента имаме два лекарски екипа - в Мали и в Афганистан, уточни проф. Мутафчийски в отговор на въпрос на медия. А ако се сметне и екипът медицински консултанти в Босна, се оказва, че мисиите ни са три.

В Мали ситуацията е доста сериозна, в последните 24 часа има няколко нападения в различни точки срещу контингенти на ООН и на Сините каски, посочи началникът на ВМА. Няма информация нашите хора там да са застрашени, но е факт, че те работят в рискова среда. А съвсем наблизо до нашия екип е имало регистрирани 4 случая на ебола.

Твърде опасно е и в Афганистан, но там нещата са по-уредени, практиката показва, че само поради тренираността на екипите имаме добри резултати и това ги изважда от трудни ситуации, подчерта проф. Мутафчийски.

От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като „Ден на спасението” бе официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време. /БГНЕС