П.Чухов: В последните години има истински бум на четенето

П.Чухов: В последните години има истински бум на четенето
П.Чухов: В последните години има истински бум на четенето / БГНЕС

Моите наблюдения и като служител в Столичната библиотека, и като организатор на литературни събития, и като пишещ човек са, че в последните години има истински бум на четенето. Това каза пред БГНЕС Петър Чухов - поет и писател, и музикант, работи в Столичната библиотека.

„Нашите читатели се увеличават непрекъснато, посещенията са много повече, така че очевидно това е нещо, което противно на очакванията на много хора, няма да отмре така лесно, а точно обратното. Очевидно, една необходимост на съвременния човек, така че ние се стремим именно да удовлетворяваме тези нарастващи потребности от четене“, посочи той.

През месец август Столична библиотека организира за трета поредна година традиционните летни читални в няколко парка на София. Днес „Зелена библиотека“ отвори врати в парка "Заимов". Там Столичната библиотека кани всеки да прочете хубава книга сред природата, да стане техен читател. Малките любители на книгата могат да оцветяват занимателни книжки, за тях имаше и актьори, които четат.

„Идеята е да отидем сред нашите читатели, защото всеки жител на София е наш потенциален читател, да им предложим книги, които имаме, да ги запознаем с работата на библиотеката“, каза Петър Чухов. На тези Зелени библиотеки на открито издават и безплатни читателски карти за 1 година.

Поканени да четат свои произведения днес са български поети, като Роман Кисьов и Мирела Иванова. Поетесата сподели, че тя винаги с удоволствие приема поканите на Столичната библиотека за тези четения сред природата, в паркове. „Има едно мистериозно сливане между енергията на словото и енергията на природата на такива места и една прекрасна изненада хората да открият думите тъкмо тук на неочаквано място“, каза Мирела Иванова.

„Зелена библиотека“ ще има и следващата седмица в парк „Св. Троица“ и Западен парк. /БГНЕС