Всички деца на училище и детска градина, това е пътят

Всички деца на училище и детска градина, това е пътят
Всички деца на училище и детска градина, това е пътят / БГНЕС

За пръв път властта прави толкова масиран опит да вкара всички деца в училище, каза днес в Асеновград зам. министърът на образованието Деница Сачева, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В страната вече са създадени 1103 екипа, в които участват 11 600 души, които от 1 септември започват да обикалят всички родители. В екипите има представители на министерството на образованието, учители, полицаи, социални работници, медиатори. Все още няма окончателни данни, но се знае, че приблизително 21 000 деца в училищна възраст са отпаднали от класовете миналата година. 70% от децата от 5 до 18 годишна възраст не са ходили на училище, макар че са записани, има и такива, които изобщо не са и в системата. Проверките на работата на екипите по приобщаване на децата ще траят два месеца, започват от Пловдивска област, което означава, че и в Асеновград, каза още Сачева. Системата за видеонаблюдение, създадена заради матурите, ще бъде използвана и целогодишно за проследяване на посещаемостта. Предстоят срещи с представители на Министерството на труда и социалната политика, за да се направят промени в правилата за социално подпомагане, като посещенията на децата в училище пряко се обвържат с помощите. Нещо повече, учителите ще могат да се намесят и да предложат помощи в натура, когато виждат, че детето няма обувки или му липсват учебни помагала. Така помощите няма да бъдат в пари, а директно в това, което е необходимо на детето, за да ходи на училище. Родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище, ще бъдат наказвани по закон като за криминално престъпление. Таксите на детските градини за пет-шест годишните ще бъдат намалени до минимум, буквално до цената на храната. Идеята е те изобщо да отпаднат, но още е рано за това, каза Сачева. Средствата от досегашните глоби за родителите, чиито деца не ходят редовно на училище, около 2 млн. лв., да се върнат в сферата на образованието, а с тях да се осигурят допълнителни часове за изучаване на български език още от детската градина за деца, на които това не е майчин език. В рамките на промените в образованието влиза и подкрепата на професионалните гимназии и специалности дори там, където няма достатъчно по норматив ученици.

Колкото повече средства се влагат в образованието, толкова по-малко са необходими за полицията и силовите форми, обобщи намеренията омбудсманът Мая Манолова.

Вицепремиерът Валери Симеонов каза на срещата, на която присъстваха и представители на протестиращите, че набелязаните преди месец мерки се изпълняват една по една. Засега поне не е ясно, дали направеното дотук удовлетворява жителите на Асеновград. Днес се чуха думи, че протестите продължават в неделя. /БГНЕС