Мобилна библиотека привлича деца и е атракция за по-големите

Мобилна библиотека, наречена „Библиобус“ днес е в столичния парк  „Света Троица”.
Мобилна библиотека, наречена „Библиобус“ днес е в столичния парк „Света Троица”. / БГНЕС

Мобилна библиотека, наречена „Библиобус“ днес е в столичния парк „Света Троица”. В последната събота на август там и в Западния парк завършва третият сезон на кампанията на Столична библиотека „Зелени библиотеки” в парковете на София, предаде репортер на БГНЕС.

Столична библиотека стартира кампания „Книгите идват при вас“ с мобилна библиотека „Библиобус” още през юли вече е бил и на други дестинации.

„С гордост мога да кажа,че нашият „Библиобус“ е първият за страната. Идеята на мобилната библиотека е библиотеките, книгите да стигнат колкото се може до по-отдалечените райони, отдалечените места. Да имат достъп не само в центъра на София или в тези райони, където е добре уреден транспортът, но и крайните квартали. Също така старческите домове, домове за деца, лишени от родителски грижи, райони, в които има социално слабо население. Да дадем възможност и на тези хора да се запознаят с книгите, с четенето, да покажем на децата колко приятно е, забавно е да се чете”, каза Нели Буневска, началник сектор в Столична библиотека.

Колкото до това дали им е интересно на хората и дали идват в тази мобилна библиотека, тя сподели, че се оказало, че са атракция. „Нормално е, това е първият „Библиобус“ за страната. В други страни това е нещо, с което хората са свикнали, но ние сме първите и сме интересни, и да ни видят. Това, което предлагаме, безплатни читателски карти, най-новата литературата, която се купува и се издава и може да се вземе от хората, без да се налага хората да идват до центъра или до филиалите. Голям интерес поне засега има от страна на читателите”, споделя специалистът.

Тя показва книгите, сред които е много добре застъпена детската литература, защото именно децата са най-честите техни посетители. Сред книгите има и подходящи за тийнейджъри, има ученическата литература, художествена, научно-популярна, българската литература – не само класиците, но и съвременни автори.

„Искам да наблегна на това, че съвременни български автори - те са преди всичко наши много големи приятели, на Столична библиотека. Чудесно се работи с тях. Ние популяризираме техните книги, те привличат наши читатели”, посочи Нели Буневска.

Сред читателите в мобилната библиотека днес беше и Христо. Той е на 11 години и избра книга за митовете по света, защото му е много интересно да разбере за вярванията на други народи. А на въпроса дали обича да чете, отговори бързо и категорично: Много.

Инициативата с „Библиобуса“ е целогодишна, все още не е решено колко пъти ще излиза а, но Буневска каза, че тя ще е поне един път месечно. Ако имат възможносту ще бъде и по-често. /БГНЕС