За равни права за кучета асистенти и кучета водачи, настояват от „Очи на четири лапи”

Сериозен е проблемът, че не съществува законова регламентация за кучета асистенти
Сериозен е проблемът, че не съществува законова регламентация за кучета асистенти / БГНЕС

За равни права за кучета асистенти и кучета водачи настояват от фондация „Очи на четири лапи“.

Председателят на фондацията Албена Алексиева се срещна днес публично с Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), за да обсъди тази молба на хората с увреждания, предаде репортер на БГНЕС.

„Разчитаме на подкрепа за признаване на услугата куче асистент като официална услуга, предоставена в България и изравняване на правата на хората с кучета асистенти за свободен достъп на обществени мести и транспорт с тези на хората с кучета водачи. Това значи допълване на законовите текстове и се надявам да получим помощта ви“, поясни Алексиева. Освен това фондацията се нуждае и от финансовата ни устойчивост и по-стабилно финансиране, което да покрива не само обучението на ползвателя, но и обучението на самите кучета за хора с увреждания, което е по-скъпия и дълъг процес.

„Скоро имахме казус, когато една фирма превозвач любезно предложи на ползвателя да вози кучето в багажника при кашоните и куфарите. Ние обяснихме, че това няма как да се случи и след като се позовахме настойчиво на закона и, ако някой поставя собствените си виждания над закона има кой да се произнесе по това дали този акт е дискриминационен или не, проблемът беше разрешен“, каза още Албена Алексиева.

От своя страна Ана Джумалиева пое ангажимент, че ще разгледа въпроса статута на кучетата асистенти да се изравни с този на кучетата водачи. Основната ни цел е да ви окажем морална подкрепа, да обсъдим въпросите, които ни поставихте на заседание на 9-членния състав на комисията и да обсъдим как може да ви бъдем максимално полезни. Нашата цел за в бъдеще ще бъде да направим България максимално достъпна за всички хора с увреждания“, посочи Джумалиева.

Сериозен е проблемът, че не съществува законова регламентация за кучета асистенти
Сериозен е проблемът, че не съществува законова регламентация за кучета асистенти / БГНЕС

Тя разясни, че Комисията е имала преписки, свързани с кучета водачи като например в банкова институция не е било допуснато куче водач. „Произнесли сме се, че има дискриминация, защото не можеш да кажеш на някой да си остави очите навън и така да влезе“, категорична бе Ана Джумалиева.

Сериозен е проблемът, че не съществува законова регламентация за кучета асистенти, коментира и Петър Кичашки, член на КЗД. Самият той ползва куче асистент и твърди, че помощта му е безценна. Кучето Мишо може да подаде сурово яйце и да затвори хладилника след това. Подавал му е портфейлът от земята, спасявал го е в не една или две сложни ситуации. /БГНЕС