За образованието и купчината боклуци в Столипиново

Няма да е вярно, ако се каже, че Столипиново не се готви за учебната година. Търговският нерв, който тук е най-чувствителен в сферата на дребния алъш-вериш, вече е изкарал на сергиите шарени тетрадки, още по-шарени и лъскави раници, химикалки, предаде кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Дворът на най-голямото училище тук - "Найден Геров", е изметен, тревата е окосена, сградата чака децата. Те ще дойдат тук в първия учебен ден - мнозинството от семействата в квартала ще облекат децата си чистичко и ще ги изпроводят. Ще ги пращат на училище и по-късно, някъде до към пети-шести клас. Момиченцата в тая възраст рязко ще отпаднат, защото ако тетрадки тук се продават спорадично, то булчинските рокли са целогодишно, а рамката на хоризонта стига до сватбата. До средния курс ще докарат 50-60 деца, а 30 дори ще го завършат. Поне толкова бяха абитуриентите тази година в същото училище. Трудно се върви срещу утвърдени стереотипи, примерът, който виждат децата, са малките булки и сюрията бебета след това. Примерът на човек, успял чрез образованието си, им е чужд и непознат. Това го твърди 26-годишната медиаторка, млада жена от ромски произход, родом от Столипиново, която в момента участва в екипите, обхождащи семействата с деца в училищна възраст. Тя говори и пред министъра на образованието Николай Вълчев, който от сутринта диша въздуха на махалата и дори посети лично няколко къщи, за да мотивира родителите да пращат децата си на училище. Впрочем децата трудно могат да видят подобен пример на успял образован човек поради простата причина, че първата му работа е да напусне махалата.

Министър Вълчев пък признава, че в посещенията на няколко къщи днес почти не е видял родители на деца в училищна възраст. За децата се грижат други роднини. Това е друга причина за нередовното посещение на училище. Родителите работят в чужбина, тук една баба се грижи за по пет-шест внуци. Кое по-напред. Съвсем друга тема е, че деца, заведени в Германия, например, след три месеца проговарят немски език. А тук се раждат и растат, учат, някои завършват дори средно образование и пак не могат да говорят добре български. Тази съвсем друга тема всъщност е основен ключ към разрешаването на проблема, особено в подобни компактни общности като Столипиново. Факт е, че роми от селата около Пловдив и малки градчета говорят много по-добре езика. Сплавта Столипиново си е някак самодостатъчна и всякакви опити в годините да бъде разбито и интегрирано населението, удариха на камък. Като махало се връщат едни и същи ситуации, което доказва и тяхната устойчивост. Една от тях е отказът от български език, което прави и всякакви опити за образование в голяма степен безсмислени.

Много мерки планира Министерството на образованието, каза днес Вълчев, за да обхване децата от подобни общности възможно от най- ранна възраст и да ги приобщи и към училището, и към езика, който не им е майчин. В детска градина "Лилия", където днес се проведе работна среща, всички деца без изключение са от Столипиново и всички те пак без изключение учат български като чужд език. Градината прилича на всички други детски градини, децата също приличат на всички други деца от страната, само дето току до входа на градината се издига купчина боклук около два контейнера. Впрочем боклуците рано сутринта бяха разпилени на двайсетина метра току пред прясно боядисаната сграда. После присъствието на министъра наблизо мобилизира екипите на "Чистота" ако не да ги изкарат от там, поне да ги съберат в контейнерите, но докато траеше срещата по обед, купчината пак порасна и преля. Мухи се въртят около нея и влизат в детската градина. Точно когато министър Вълчев казва, че за догодина са планирани 40-45 млн лв за изучаване на български език от малцинствата. И тази учебна година средствата са в подобен размер, но са включени, заедно с други дейности, в програмата "Твоят час".

1 200 000 деца в училищна възраст има според статистиката в България в момента. От тях 200 000 са в неизвестност. Не се знае къде точно живеят, дали са в България или в чужбина и... дано с това се изчерпват неизвестните, защото подобен статус може да изиграе доста сериозна роля и в престъпната хроника. В момента екипи на МОН се опитва, заедно с представители на други институции, да ги издири, за да може по-нататък да приложи мерките за обхващане в образователната система. Децата, особено тези, чиито майчин език не е българският, трябва да тръгнат на градина на 4 годишна възраст и да учат езика, за да могат по-късно да разберат какво пише в учебниците. И досега родителите търпяха санкции, ако не пускат децата си на училище, но според министър Вълчев, тази мярка вече е "олекнала" поради факта, че много от родителите са в чужбина и там изкарват добри пари. С една дума, посещението в Столипиново, тази представителна извадка на най- сплотената ромска общност у нас, предоставя много повече обяснения за процесите, които текат, но не и отговори как да се променят нещата. И на работните срещи на тази тема обикновено се говори едно и също, за да се стигне до една и съща задънена улица. Как?

А купчината боклуци пред детската градина продължава да расте. /БГНЕС