Пожарникари на протест: Нашата работа изисква хора

Пожарникарите искат достойно отношение!
Пожарникарите искат достойно отношение! / БГНЕС

Нашата работа изисква хора, каза Ивайло Димитров - заместник-председател на УС на СФСМВР, който от 20 години е пожарникар на терен. Днес на професионалния си празник огнеборците излязоха на протест пред Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Ивайло Димитров обясни, че липсата на хора е пагубно както за пожарникарите, така и за пострадалите и тяхното имущество. За да онагледят проблема, огнеборците направиха пожарно-приложна демонстрация. „Нашата работа изисква хора, необходим брой хора!“, подчерта Димитров.

От СФСМВР обясниха, че днес правят поредния протест поради неизпълнение на исканията им. Мястото също не е избрано случайно. Протестиращите припомниха, че през 2015 г. са изкарали цели 44 дни палатков протест пред законодателния орган на страната. „Имахме определени изисквания тогава. Те са социални, икономически и свързани с физическото оцеляване на нашите колеги членове от ПБЗН. Настоявахме екипите в България да бъдат от трима човека – шофьор и двама огнеборци. Исканията ни са изключително практични - един колега, който влиза сам в пожара, не е полезен за себе си, не е ефективен за хората, чийто имот гаси”, каза Илия Кузманов, който е заместник-председател на УС на СФСМВР.

С приложна демонстрация огнеборците онагледиха проблема, пред който са изправени.
С приложна демонстрация огнеборците онагледиха проблема, пред който са изправени. / БГНЕС

Той посочи, че тогава все пак е имало някакво разбиране, приета e наредба, чието прилагане е отложено за 1 август тази година. „Към 1 август тази година ПБЗН се оказва, че не са в състояние да изпълнят тази наредба. Тоест 2 години политическото ръководство на МВР – определено казвам не г-н Радев, не г-н Балабанов, не г-н Ципов, макар че г-н Ципов беше участник в предишния кабинет – не те са виновните. Две години политическото ръководство на МВР и за съжаление и професионалното не решиха този проблем”, подчерта Кузманов.

Той отново повтори исканията им, сред тях е и 15% увеличение на основните заплати. Той подчерта, че в рамките на закона ще продължат да протестират докато постигнат чуваемост. /БГНЕС