Недялко Йорданов: Винаги доброто, любовта надделява и затова човечеството съществува

Недялко Йорданов признава в интервю за БГНЕС, че все още гледа на света като 16-годишен
Недялко Йорданов признава в интервю за БГНЕС, че все още гледа на света като 16-годишен / БГНЕС

Това лято поетът и писател Недялко Йорданов издаде две книги – поетичната „Мрън – мрън“ и спомена за големия приятел „Моят Радой“.

Поезията му е изпълнена с добротата на житейската мъдрост. Сякаш вчера беше преживяването на читателите от пиесата „Страшни смешки – смешни страшки“, а наскоро издаде нова стихосбирка и я нарече „Мрън – мрън“. Казва, че го е направил, защото се чувства в друг, може би последен, период от живота, когато е решил да се огледа назад и да види какво е направил. И го прави със силата на самоиронията.

Недялко Йорданов признава в интервю за БГНЕС, че все още гледа на света като 16-годишен. Мисля, че макар и толкова стар, съм запазил и детското у себе си. Даже има едно стихотворение, в което казвам: „Гледам всичко наоколо с 16-годишни очи.“ Никой не ми вярва, разбира се, но усещам се как като изляза навън на улицата изобщо не съм на тази възраст. Само като се видя в огледалото, тогава се сепвам и си казвам: „Боже, къде съм тръгнал?“, каза Недялко Йорданов и призна, че колкото и да са различни „Страшни смешки“ и „Мрън – мрън“ се родеят. Пиесата е за деца, стихосбирката сега е през очите на едно пораснало, по-точно остаряло дете. „Сега отново съм написал детски книжки и пиеси и за моите внуци. Слава Богу детското си стои. То не е само мой приоритет и мое качество. Не случайно има такъв лаф, че старите хора се вдетиняват. В това има нещо вярно. Например, като се срещна с моите приятели – връстници се улавяме, че вече нямаме други теми на разговор, освен за внуците. Даже аз си казвам – Боже господи, ако знаех колко е хубаво да имаш внуци, нямаше да си губя времето да правя деца, щях да правя направо внуци“, каза Йорданов.

Поезията и още нещо

Сега с „Мрън – мрън“ – така ми се стече животът. Аз съм вече на този етап, когато обръщам поглед назад да видя какво съм направил. Доскоро гледах само напред. Сега гледам назад и забелязвам, че през различните години съм се занимавал с много различни неща – първо бях само поет, после отидох в театъра и станах драматург, започнах да пиша пиеси – към 20 и няколко пиеси имам. Заедно с това станах режисьор, имам към 60-70 постановки в театъра, в киното. След това се хванах да пиша мемоари и белетристика, ето сега отново се върна моментът, в който реших да пиша поезия. Забравих това, че имаше един голям период, в който пишех песни, изнасях рецитали. Затова сега дойде моментът, в който се усетих, че почти година не съм писал стихове. В тази книжка „Мрън – мрън“ са стихотворения, писани в последната половин година. Ей така са ми идвали. Даже имаше моменти, в които десет сутрини подред ставах в 5 часа и пишех по едно стихотворение и го публикувах в това велико изобретение – Фейсбук. Там много хора го прочитат веднага и си казват мнението. Много е хубаво и интересно да можеш да свериш това, което си написал с вкуса на хората. Затова тази книжка започва с едно такова стихотворение „Мрън – мрън“, което е много симпатично и в което се оплаквам, че вече мозъчните ми клетки сякаш са изхабени, в което казвам, че вече съм във възрастта на Гьоте и че съм по-стар от Вазов, а пък все още нищо сериозно не съм направил. И накрая казвам:

„Сънят ми е реалност… Реалността е сън…

И значи, и изобщо… И въобще… Мрън – мрън!“

Недялко Йорданов казва, че тази книга сякаш е едно оплакване, че е остарял, че наближава краят. А всъщност вътре има много стихотворения, които не са такива. „Но все пак човек трябва да се подготви и за това, че животът свършва и трябва да прецени какво е направил, какво му предстои още, ще има ли време да го довърши. Или да се откаже и да прецени кое сега е най-важното. Защото така ли иначе срокът изтича, няма как. Закон на природата.“

За любовта

В „Молитва“ поетът казва:

„Щастливи сме… Нали сме живи…

Сами в домашната си църква.

Ослушай се… Вместо молитва

Душата тихичко похърква.“

„Това стихотворение е написано на 18 юли миналата година. На всеки 18 юли аз пиша по едно стихотворение, посветено на моята съпруга Ивана. Изминаха точно 50 години от началото на нашата любов. Беше 1967 г. На 18 юли 1968 г. аз написах едно стихотворение, което й посветих – „Невероятно е, че те обичам“ и от тогава на всеки 18 юли аз пиша по едно стихотворение, разказва Йорданов и уточнява, че е издал книжка със заглавие „18 юли“, където могат да се проследят всички нюанси, всички неща, които могат да се случат за 50 години между двама души. Оценява това като нещо уникално. Сложно е да се обясни как една любовна връзка постепенно става сякаш кръвна връзка. Сякаш това не е само жена ти, любимата, сякаш това е сестра ти, това е най-близкият ти човек. Затова през годините, макар, че има непрекъсната промяна в настроенията и това последното „Молитва“ е различно от другите, а всъщност е същото.“

Недялко Йорданов прочете написаното на последния 18 юли „Не се страхувай…“. В него казва: „Сега е страшничко, разбирам… Животът си отива. Но остаряхме бавно… Ето! Съдбата е щастлива.“ Написаното е предизвикано от това, че Ивана е много страхлива и се паникьосва, а се случи едно произшествие, каза той. Такива са моите вълнения, а другото, е, че внучката ми Тамара утре заминава за Лондон и там ще учи. Никога не се е деляла от нас. Та така – много е тежко.

Хората преди и сега

„Хората преди и сега са и по-различни, и еднакви. Обстоятелствата се променят, но дълбоката същност на хората не се променя. Въпреки, че и битът, и всичко наоколо, и политика се променя, но същността на човека, създаден от господ – както се казва от кал и слънце, не се променя. Разбира се в едни хора има повече кал, в други – повече слънце, но никога те не са само кал или само слънце. Човекът е човек - всичките си страсти – омраза, любов. И нищо не може да го промени. Така си мисля аз поне. Неведнъж съм казвал, че светът се държи на любовта, а не на омразата. Макар, че омразата е много активна. Ако омразата надделее, човечеството ще загине. Така, че колкото омразата изглежда по-силна, винаги доброто, любовта надделява и затова човечеството съществува. Иначе загиваме, ще се самоунищожим“, убеден е творецът.

За Радой Ралин

В “Моят Радой“ разказвам за Радой Ралин, защото малко хора познават истинския Радой. За тях Радой е сатирикът, язвителният, човекът, който смело си казва всичко. Или пък зевзекът, който върви там по улиците и трамваите и се закача с жените. Шут едва ли не. Радой Ралин беше много сантиментален, много романтичен човек. В тази книга, която реших да издам, аз публикувам почти всички писма, които ми е писал, когато бях в Бургас. Даже това е едно щастливо стечение на обстоятелствата, че аз съм в Бургас, а той в София. В писмата се вижда колко е чувствителен и сантиментален. Как си признава откровено, че ме обича, как вярва в мене. Всичко това много ме задължаваше. Радой живя много трудно. Той беше уволняван, много години без заплата, а сам отглеждаше двамата си сина. Трябваше да продаде бащината къща в Сливен, за да може да ги издържа. Когато дойде промяната получи толкова апетитни предложения да заеме различни постове, но той отказа. Той нямаше да бъде Радой Ралин, ако беше приел. Живя бедно. Помня – той дойде в театър „Възраждане“ в труден момент, когато полицията искаше да въдвори един директор на театъра. Ние стояхме на пост вечер да пазим театърчето си. Радой дойде една вечер да дежури с нас и каза: „Недялко, не съм мислил, че като дойде демокрацията отново полиция ще се намеси и то в театър.“ С него направихме голям спектакъл – рецитал, в който той пееше своите песни за първи път пред публика. Когато получаваше пари се радваше много. Той живееше бедно, скромно и така си отиде – скромно. Беше изключителен човек тепърва трябва да се проучи какъв беше. Все го свързват със сатирата, а той беше много лирически поет, тъжен. Този спектакъл в театър „Възраждане“ в първата част артистите пееха неговата лирическа поезия, а във втората той пееше своите сатирични песни. /БГНЕС