Йордан Иванчев: Унищожаваме успешна болница с история и изключителна лечебна вода

Надявам се на здравия разум на министъра и на всички отговорни мъже в България, каза Иванчев
Надявам се на здравия разум на министъра и на всички отговорни мъже в България, каза Иванчев / БГНЕС

Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и минерална вода с изключително лечебни качества. Това заяви директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация Йордан Иванчев в интервю за БГНЕС, след като стана ясно, че Министерство на здравеопазването тласка болницата към ликвидация.

[i]В нарушение на интереса на болницата, чийто принципал е здравното министерство, неговото ръководство отнема минерални извори в “Горна баня” и “Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община. Решението се взима в момент, в който министърът на здравеопазването Николай Петров е в болнични. Замества го в момента Лидия Нейчева, която е фармацевт.

В началото на седмицата МЗ стартира процедура по намаляване на капитала на НСБФТР, с което се отнема собствеността на три имота на лечебното заведение в кв. “Горна баня” и минералната баня в “Овча купел”. На 6 септември тази година неизвестни предизвикаха пожар в изоставената баня, която е Паметник на културата. Така здравното ведомство взима страната на Столична община, която от началото на века се опитва да придобие имотите на болницата. В началото на тази година, общината успява да издейства решение на втория кабинет “Борисов”, с което имотите да й бъдат прехвърлени, за да кандидатства по европейска програма. Замразяването на средствата от Европейския съюз, обаче, замразяват плановете на общината. Така се стига до настоящата ситуация, в която МЗ предпочита да предостави безвъзмездно на Столичната община апетитни имоти, вместо да ги възстанови и да осигури условия за нужното лечение на нуждаещите се. [/i]

Йордан Иванчев е директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация от 6 месеца. Твърди, че болницата се развива. „Това е една от малкото болници в България, която е с положителен баланс”, казва той и обяснява, че болницата завършва с печалба годините. „Тази болница не е получавала нито субсидии, нито помощ или парични средства през последните десетина години, поне такива документи съм видял. Не съм видял документ за някаква помощ. Болницата към този момент е една от малкото в България, която все още е печеливша”, повтаря той.

[b]Какъв е проблемът? [/b]

Проблемът е, че на територията на болницата фигурира парк т.нар. стара баня, която е балнеолечебница. „Проблемът е в нея”, споделя Иванчев. Той припомни, че на Деня на Обединението има пожар: „За мен лично умишлен палеж, за да може да се изпълни едно решение за прехвърляне на всички активи на болницата към Столична община”.

Претекстът е, че Столична община ще участва в европейска програма за изграждане на национален център. „Нашето виждане е, че програмата е затворена, не е изпълнена и не може да се реализира и в момента нашият екип разработва програма за хора с неравностойно положение, която програма ще ни даде възможност част от банята да бъде възстановена и да може да бъде направен такъв център. Това е една малка част. Имаме като идея как въпросната балнеолечебница или сградата на старата баня да може да бъде възстановена напълно и да изпълнява функциите си, с които още преди един век е изградена – да обслужва и лекува населението на България”, обяснява Иванчев.

Неговият екип е готов с документацията за този проект и още в понеделник ще искат внасянето му, тъй като болницата и всичко, което притежава като недвижима собственост де факто е под юрисдикцията на Министерство на здравеопазването. „За такива неща законът изисква разрешение от принципала. Просто ще поискаме официално, ще внесем искане, да участваме в този проект. Според нас това ще даде огромен тласък на болницата и ще бъде изпълнена абревиатурата – Национална специализирана болница”, каза директорът: „Това е единствената такава болница на нашата територия и трябва да се носи отговорност. Трябва да бъдем коректни и честни към гражданите на България”, категоричен е той.

[b]Кой иска да се ликвидира болницата?[/b]

За интереси, свързани с апетитните имоти на болницата, сочи фактът, че сградата е оставена да се руши, от години се водят нескончаеми дела между Софийска община и ръководството на болницата. „Но за съжаление на някой болницата досега печели всички дела. Имаме и документално терените, сградите – всичко е собственост на тази болница”, заявява Иванчев.

Директорът получил в четвъртък, 21 септември, решението, протокол на едноличния собственик - МЗ, че е взело решение капиталът на болницата да бъде намален от 543 000 на 89 130 лева. „Това означава, че почти всички активи на болницата са прехвърлени безвъзмездно на Столична община. Този протокол ни задължава да извършим действията, за да се осъществи това нещо – да има нов собственик, тоест Общината. МЗ ни нарежда с този протокол да предприемем нужните действия за процедурата по прехвърляне на тези имоти”, заявява Иванчев.

След този документ ръководството трябва да прехвърли на Общината парка, балнеолечебницата и двата имота в квартал Горна баня. Това са приблизително 90% от всички капитали на болницата.

„Реално болницата най-вероятно ще може да функционира известен период от време. Но при положение, че целият капитал е сведен до под 90 000 лева, това ще бъде изключително кратък срок. Говоря за месеци”, констатира Иванчев.

„Може би много хора ще ме обвинят, но за мен това означава една-единствена дума – ликвидация”, категоричен е той.

Директорът е убеден, че ако здравният министър Николай Петров е запознат със случая, той не би подписал документа, който на практика ликвидира една успешна болница. Документът е подписан от негов заместник.

„Надявам се на здравия разум на министъра и на всички отговорни мъже в България. Аз мисля, че министър Петров няма да е на това мнение, ако е запознат с нещата. Защото ние де факто унищожаваме тази болница – болница с над 70-годишна история, с изключително много пациенти, една от малкото такива, единствената национална болница. На територията на болницата има минерална вода с изключително лечебни качества. Това е престъпление да не се използва, а ние се опитваме не само да не използваме водата, а да унищожим болницата”, заключва директорът Йордан Иванчев. /БГНЕС