Агенция „Архиви“ представи уникални документи на Симеон Сакскобургготски

Уникални архиви, включително и снимки, видяха посетителите в изложбената зала на Държавната агенция „Архиви“, където бе открита документална изложба, посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски. Залата се оказа тясна за множеството, дошло да види познати, но и редки документи от живота както на Симеон Сакскобургготски, така и на неговата фамилия, предаде репортер на БГНЕС.

По стените висяха около 20 пана с копия на писма, документи, както и със снимки, обхващащи различни етапи от живота на „виновника“ на събитието. Те бяха тематично групирани като „Семейство“, „Пълнолетие“, „Десет години по-късно“, „Временно българско представителство“, „Интелектуалци в изгнание“, „Българска миграция“, „Благотворителност“ и други.

Целият този документален масив обхваща периода до премиерстването на Симеон Сакскобургготски /2001-2005 г./. Затова и в своето слово той подсказа, че възнамерява да предаде архива и след този период. Надежда това да се случи изрази в своето изказване преди това директорът на Държавна агенция „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Освен това в краткото си слово Симеон Сакскобургготски подчерта, че предава представеният архив, за да го ползват учени и всички, които се интересуват от него и от историята.

„Изложбата представлява най-ценното от архива на Симеон Сакскобургготски, дарен през 2011 година“, заяви специално за БГНЕС преди началото на събитието историкът и преподавател в Софийския университет Михаил Груев.

„При самото дарение на фонда той наложи 20-годишен мораториум върху ползването на тези документи, тоест ползването им става със съгласието на царското семейство. Разбира се, сега, за конкретния случай, това ограничение не важи. Така че ние сме се постарали да представим най-ценното от този действително огромен масив, който включва 22 линейни метра документи, това е почти 7-етажен блок от документация на цар Симеон Втори“, обясни доц. Груев.

Става дума преди всичко кореспонденция с представители на българката емиграция, с най-значимите личности на следвоенния свят. Тук може да се види кореспонденция с Франсиско Франко (управлявал Испания от 1936 до 1975 г. - ред.), с Чан Кайши (китайски политик антикомунист, създател на островната държава Тайван), срещата му с папа Йоан Павел Втори, кореспонденцията му с Жак Ширак (премиер и президент на Франция през периода от последните 3 десетилетия), буквално с най-значимите личности на следвоенна Европа и света.

„От снимковия материал най-значими са снимката му с папа Йоан Павел Втори и при предаването на Торинската плащеница на Светия престол, срещата му с Жак Ширак, коронацията му при навършване на пълнолетие и полагането на владетелска клетва. От по-ранните документи, които българската публика ще види за пръв път са абдикацията на цар Фердинанд през 1918 година и Манифеста за възшествието на цар Борис Трети на престола от 3 октомври 1918 година. Едни действително уникални за българската история документи“, посочи доц. Михаил Груев. /БГНЕС