БККС: Българската православна църква да вземе решение, че е църква-майка на Македонската православна църква

Българската православна църква трябва да вземе решение, че е църква-майка на Македонската православна църква и в това си качество да поиска нейното признаване от сестринските православни църкви. Това се казва в призив на Българския културен клуб Скопие /БККС/.

БГНЕС публикува пълния текст на призива на БККС:

„Братя и сестри в Христа,

Обръщаме се към цялата българска църква - клир и миряни с вярата, че на предстоящото на 27.11.2017 г. заседание на Светия синод БПЦ като истинска майка ще вземе решението да поиска общо признаване на МПЦ от православните църкви, с което всички заедно ще изтрият срамното петно на схизмата от 1 500 000 християни, които са духовни деца под егидата на МПЦ. [b]Уверени сме, че е право и дълг на църквата майка, БПЦ, да поиска признание на МПЦ от страна на другите православни църкви и да ги убеди да го направят.[/b] Силно вярваме, че като добри християни и при вида на фактите сестринските църкви не биха отказали такова предложение от страна на БПЦ.

На този свят всичко има само една-единствена и незаменима майка. Веднъж родила, майката е майка завинаги. Тя не може да отказва, тя просто приема майчинството си. Това е присъщо за мащехата, но не и за майката. Такава единствена и истинна майка за нас е БПЦ. Родовата памет, традициите, стенописите на храмовете ни и историческите документи говорят ясно за това. Предците ни неотдавна се заявиха като част от Българската екзархия на плебисцита, проведен под контрола както на османските власти така и на Вселенската патриаршия. [b]Като добри християни обаче ние вярваме в една свята, вселенска и апостолска църква, но също така желаем да се съблюдава 38-мо правило, което са постановили нашите отци на VІ Вселенски събор: “ако по силата на царската власт се е основал или ще се основе някой град, редът на църковните работи да следва държавното и гражданското разпределение[/b]. Ето защо е нужно признанието на МПЦ да стъпва на истината, само така то ще бъде подкрепено от останалите църкви и ще се запази православното единство. [b]А истината е, че не друг, а Българската православна църква е майка на МПЦ. Истина, която ние македонските българи запазихме през най-тежките времена и която днес се произнася на висок глас и у нас.[/b]

Вярваме, че днес България е част от свободния свят и няма да ни изостави, както направи не по своя воля по време на безбожния комунистически режим.

Вярваме, че днес можем заедно да излекуваме старата рана.

Вярваме, че днес българският православен народ в лицето на БПЦ не се страхува от друго освен от Бог и ще защити истината“, се казва в призива на БККС. /БГНЕС