Национална петиция в подкрепа на БПЦ да бъде Църква-майка на Македонската архиепископия

Часове след като десетки известни общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония призоваха Българската патриаршия да приеме протегнатата ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна Църква-майка в страната започна Национална петиция за обществена подкрепа към БПЦ да бъде Църква-майка на Македонската архиепископия.

Петицията е в подкрепа на писмото, което бе адресирано до Българския патриарх Неофит и до Светия Синод, а текстът му е отворен за подкрепа от всички желаещи.

"Като хора, които отдавна следим развитието на проблема с македонската църковна независимост, сме наясно също така, че Българската патриаршия има своите основания категорично да подчертае историческата истина за произхода на възобновената като Македонска православна църква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско наследство. Без подвига на нашите предци, включително от Вардарска и Беломорска Македония, които постигнаха църковна независимост за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., днес не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява наследник на македонските епархии на Българската екзархия. Уместно е да припомним общоизвестния факт, че Охридската архиепископия е създадена през 1018 година от император Василий II Българоубиец на мястото на унищожената от него Българска патриаршия, а титлата на нейния глава е била „Архиепископ на Охрид и на цяла България“, пише в Обръщението до Българския патриарх Неофит и до Светия Синод.

Писмото на Светия синод на Македонската православна църква бе изпратено на 9.11.2017/№ 18. В него се изразява готовност Българската патриаршия да бъде призната за нейна Църква-майка.

Всеки желаещ може да се присъедини към призива на следния адрес:

[url] https://www.peticiq.com/obshtestvena_podkrepa_kam_bpc_da_byde_maika-tsarkva_na_makedonskata_arhiepiskopia [/url]