Милош Козак: Чрез нашето нововъведение диабетиците 80-90% от времето в денонощието са в норма

 Милош Козак - създател на изкуствения панкреас.
Милош Козак - създател на изкуствения панкреас. / БГНЕС

На базата на нашето нововъведение при много хора се забеляза огромен напредък в овладяването на диабета, което означава, че 80-90% от времето в денонощието те са в норма на кръвна глюкоза като при истински здрав човек.

Това заяви в интервю БГНЕС създателят на т.нар. „изкуствен панкреас“ Милош Козак, който бе специален гост на Третата национална среща по иновативно лечение на диабет, която организира СНЦ „Култура без граници”. Андроид АПС /система за изкуствен панкреас - бел.а./ се определя от експертите като „технологична революция в терапията на диабета”.

До момента около 300 души в света използват създадения от Милош Козак софтуерен продукт, България се нарежда на 3-то място в тази класация - с 40 души.

Хората го наричат изкуствен панкреас, но правилно е да се определя като затворена система, отбеляза Милош Козак. И обясни - защото реалният панкреас в човешкия организъм работи много по-добре, отколкото която и да е система. А нашата система чете кръвната глюкоза и дава подходяща доза инсулин през инсулиновата помпа. Тъй като е много сложно да се грижиш за един диабетик или за дете с диабет тази система може много да им помогне. Андроид АПС - системата за изкуствен панкреас използва кръвната глюкоза от глюкозния сензор и предвижда в близко бъдеще накъде може да тръгне тя като започва да калкулира инсулиноподаването, уточни Козак. Ако се констатира покачване на кръвната глюкоза, тогава тя започва да подава повече инсулин през инсулиновата помпа, но ако види, че се понижава кръвната захар, тогава започва да намалява подаването на инсулина.

Системата ни не е панацея, действа индивидуално, но хората, с които общуваме ни информират, че имат поне 20-30% подобрение в своя контрол, посочи Козак. Проблем в света е, че няма изнамерено средство, с което да се овладее диабета. Затова започнахме движението „Ние не чакаме”, каза той. Лекарите ни уверяват, че всяка поредна година ще има такова решение, но то не идва и ние взехме нещата в собствени ръце. Приложението ни „изкуствен панкреас” се използва от 2 години, а във вашата страна то навлиза в същия период от време. Истината е, че България беше първата страна, заедно с Чехия, в които започна да се ползва програмата, подчерта Козак.

Диабетът не е едно, а е група заболявания, а аз се занимавам специално с Тип 1, който на този етап се счита автоимунен, т.е. организмът самоунищожава клетките, които произвеждат инсулин, заяви проф. Мая Константинова, специалист по детска ендокринология, подкрепила и активно работеща за инициативата. Смята се, че има и външни фактори - храна, инфекции и др., след което процесът продължава индивидуално в зависимост от имунната защита на организма, т.е. трудно е да се намери само едно решение. Но сега, на този етап се смята, че, може би, ще се намери лек за диабета - чрез изкуствената панкреасна жлеза, помпа и сензор и управление на инсулиновата помпа. Другото решение е панкреасни клетки, които да бъдат имплантирани в човешкото тяло и които да произвеждат инсулин, посочи проф. Константинова. Това са двете стратегии, но коя от тях ще бъде по-решаващата е трудно да се каже. Заставам твърдо зад усилията на абсолютно всеки родител или възрастен човек, който иска да помогне, а тази система с използване на съвременните технологии е в тази посока, отбеляза тя.

Проф. Мая Константинова, специалист по детска ендокринология.
Проф. Мая Константинова, специалист по детска ендокринология. / БГНЕС

Рисковите фактори за диабет влошават прогнозата за качеството на живот - те са свързани не само с диабета, но и с високото артериално налягане, със стреса, с наднорменото тегло, с тютюнопушенето, коментира проф. Константинова.

Направих програмата през 2013 г., защото самият аз съм диабетик и се опитвах да си подобря състоянието, сподели и Росен Върбанов, програмист, създател на Гугъл приложението Diabetes M. Започнах да го пиша за себе си, за да бъде бързо и лесно, но се оказа, че за половин-една година стана много популярно. Тогава се запитах защо и всички останали диабетици да не могат да получат такъв контрол, посочи Върбанов. Продължих да доразработвам програмата - за диабетици с инжекции тип 2, а приложението се конфигурира както се прави за помпа, но с инструкции какъв инсулин да си сложи. На г-н Козак приложението вече е една стъпка напред, но пътят е много дълъг, затова е добре, че се събираме и обменяме идеи, смята Върбанов.

От диабетика се изисква той сам да може да контролира лечението си, добави програмистът Румен Георгиев. Затова с навлизането на технологиите и тази система е по-лесно дори за едно дете да натисне един бутон, отколкото да взема по-сложни решения, продължи той. За да се ползва системата на г-н Козак е необходимо детето да има поне основно образование, за да може ефективно да я управлява, каза той.

Основният акцент на нашата среща е взаимопомощ, заяви и Росица Пандова, председател на организацията „Култура без граници”, която организира днешното събитие. Системата позволява дистанционно да се алармира, за да може да се подава инсулин на диабетика или да се обади човек на детето си и да го посъветва да хапне захарче, защото е необходим бърз въглехидрат. Това е голяма надежда, макар да е предпоследната стъпка към изкуствения панкреас, смята тя. Но пътят не е чак толкова дълъг, светлината в тунела се вижда, изкуственият панкреас в най-скоро време ще бъде факт, технологиите могат и да изпреварят медицината, изрази надежда Пандова. /БГНЕС